Så ska rallycross-VM växa och blir större

Rallycross-VM går in på sin fjärde säsong och hittills har de stora biltillverkarna gett serien och teamen bara lite lagom stöd.

I år växlar Volkswagen upp med ett rejält stöd till Petter Solbergs VM-team från sin stora motorsportavdelning. Och Audi Motorsport beslutade i vintras att ge regerande världsmästaren Mattias Ekström extra stöd och hjälp. Bland annat betyder det att Ekström får mer hjälp vid tester av Audis ingenjörer och att han kan köra med tre bilar i VM-serien.

Rallycross-VM avgörs över 12 deltävlingar och serien körs i Europa, Nordamerika och Afrika.

– Vi försöker hela tiden att titta på kalendern och utveckla VM-serien. Men det måste gå lagom fort, både för oss team och för arrangörerna. Vi måste ge varje arrangör chansen att bygga upp något och att investera, berättar Pernilla Solberg.

Pernilla Solberg har tagit initiativet till att teamen samarbetar för att sätta press på VM-seriens arrangör och på varje arrangör på deltävlingarna. 

– När jag började med det här så trodde jag att det var som i Sverige och Höljes överallt med publikfest och 40 000 åskådare. Men så är det inte. Men intresset växer och det blir bättre och bättre.

* Det finns en teamchef till från Sverige och Värmland i serien, Peugeots Susanne Hansen. Kommer ni bra överens?

– Haha, ja, absolut. Verkligen. Vi jobbar bra tillsammans allihop. Visst finns det saker som kan göras bättre och vi team får dra ett stort lass. Men det är också roligt att få vara med och skapa det här tillsammans med alla andra. Det är roligt med allt runtomkring.

Här körs rallycross-VM 2017

Barcelona, Spanien: 31 mars

Montalegre, Portugal: 21 april

Hockenheimring. Tyskland: 5 maj

Jules Tacheny, Belgien: 12 maj

Lydden Hill, Storbritannien: 26 maj

Hell, Norge: 9 juni

Höljes, Sverige: 30 juni

Trois-Riviers, Kanada: 4 augusti

Lohéac, Frankrike: 1 september

Bikernieki, Lettland: 15 september

Estering, Tyskland: 29 september

Killarney, Sydafrika: 10 november

Lämna ett svar