"Stoppa bilverkstadsdöden på landsbygden"

Bilverkstäderna blir allt färre på landsbygden. 2005 408 företag som bedrev professionell bilverkstadsverksamhet enbart i Värmlands län. 2016 var det 169. Utvecklingen för riket är 5200 (2005) och 3600 (2016). Ännu en viktig samhällsservice hotas på landsbygden om inte kommun-, region- och riksdagspolitiker tillsammans med svenska EU-parlamentariker agerar för genomtänkta beslut som hejdar bilverkstadsdöden och värnar konsumentens rätt till ett fritt verkstadsval!

Allt eftersom försvinner livsviktig samhällsservice på den svenska landsbygden:

Först försvann lanthandeln på grund av sviktande kundunderlag och höjda krav från dagligvarukedjorna, sedan bensinmackarna på grund av pumplagen och miljökrav, deltidsbrandkårer på grund av kostnader och nu står även bilverkstäderna på tur. De försvinner dessutom i en ryslig takt. I snitt stänger två bilverkstäder utanför storstadsområdena ner sin verksamhet varje vecka. 

Anledningen till bilverkstadsdöden är i första hand sviktande kundunderlag och i andra hand är det tillgången och rätten till teknisk information. Men även investeringskrav i teknik, miljö och kompetens, samt bristande infrastruktur – som bredband – är viktiga orsaker till att skylten skruvas ner och ljuset släcks för gott i verkstaden.

Med allt färre bilverkstäder, och därmed både sämre service och mindre valfrihet för konsument, på landsbygden blir det allt svårare för hela Sverige att leva.

Som säkert bekant, på landsbygden finns varken tunnelbana eller så kallade ”malls”, utan landsbygdsboende är nästan uteslutande hänvisade till bilen för sin mobilitet – att ta sig till jobbet eller för att kunna ta del av offentlig och privat samhällsservice. Ett beroende som knappt lär minska.

I mångt och mycket kan problemen ovan sammanfattas som konkurrensfrågor. Sedan 2010 ska det enligt EU-beslut råda fri konkurrens inom bilservice. Detta i syfte att genom ökad valfrihet sänka konsumenternas ägandekostnader samtidigt som verkstadsutbudet ska öka, inte minst på landsbygden, tack vare den fria konkurrensen. Så var det tänkt från EU-kommissionens sida.

Fri konkurrens och ett fritt bilverkstadsval tycker vi om, samt alla verkstäders rätt att kunna konkurrera. Men det ska även fungera på landsbygden såsom tänkt.

Bortser man från rena marknadsfrågor, kan konsekvenserna av ogenomtänkta EU-beslut kring teknisk information och fordonsgenererad data innebära att landsbygdsbor får köra 10-tals mil i enkel riktning, eller ännu längre beroende på bilmärke enligt en rapport från Konkurrensverket, för att få en standardservice utförd.

Detta efter att verkstäderna förvägrats nödvändig teknisk information eller tillgången till den fordonsgenererade datan. De har diskriminerats av det europeiska fordonsindustriella komplexet med konsekvensen att den av EU införda fria konkurrensen satts ur spel på konsumenternas, bilägarnas, bekostnad.

För att boende på landsbygden ska få behålla sin närservice inom bilservice även i framtiden krävs att verkstäderna ges möjlighet att tillgå aktuell teknisk information från fordonstillverkarna.

Enigt vår mening kan det ske via en för behöriga mekaniker öppen konkurrensneutral plattform. Vi vill också att EU-parlamentet genom ett tydligt regelverk går emot fordonstillverkarnas och ledande underleverantörers samarbete kring att ge dem exklusiv rätt till den fordonsgenererade datan från autonoma och uppkopplade fordon. Även inom detta område är vårt krav på lösning en för behöriga mekaniker öppen konkurrensneutral med tillgång till all relevant fordonsdata i realtid – detta helt utan förbehåll från fordonstillverkarnas och underleverantörernas konkurrensbegränsande pakt.

Vi är för fri konkurrens mellan verkstäder och bilägarnas fria verkstadsval.

Christer Liljenberg, Ordförande Sveriges Bildelsgrossisters Förening

Bo Ericsson, Branschdirektör Sveriges Fordonsverkstäders Förening

LÄS ÄVEN: ”Välj politiker som inte hatar bilar”

Lämna ett svar