Så kan vi slippa trafikkaos och masskrockar

Intervjun är egentligen över när Volkswagens försäljningschef Jürgen Stackmann börjar prata om hur olyckstalen i Tyskland gått ner tack vare den ökade säkerheten i nya bilar. Enligt Stackmann händer det stora saker i statistiken nu när det finns tillräckligt många nya bilar med autobroms och annan teknik för att det verkligen ska märkas på vägarna.

Volvo visade sin nya XC60 i Genève och med den en ny säkerhetsfiness där bilen hjälper till att också styra undan ett hinder, inte bara bromsa bilen, ifall föraren inte klarar av situationen.

Jag vet att jag själv varit kritisk mot delar av den nya tekniken och kritiken har handlat om att biltillverkarna gjort det här för svårt och krångligt för bilägarna. Att jakten på nya finesser gått ut över funktionalitet och sunt förnuft.

Volvo är beredda att ta föraransvaret

Volvo pratar också om sin helt självkörande bil som ska vara klar om tre, fyra år och om hur den tar över körningen helt och hållet under vissa förutsättningar. Volvo har valt att helt ta ansvar för den nya tekniken men den hållningen kräver också stöd i lagtexter.

I dag är det föraren som alltid är ansvarig men i framtiden behöver vi en lagskrivning som också tillåter en biltillverkare att ta ansvar för hur bilen uppför sig på vägen. Det har vad jag vet aldrig hänt tidigare att en maskin belagts med ansvar och skyldigheter och det är därför det också behövs nya regler och lagar.

Här finns också ett mycket bra tillfälle för myndigheter och lagstiftare att göra det enklare för bilägaren. Ställ krav på biltillverkarna hur den nya tekniken ska fungera. Ta tillfället att ligga i framkant och för bilägarnas och trafiksäkerhetens bästa använda ny teknik på bästa sätt.

Kanske måste lämna över ansvaret för vår egen skull

Det sämsta som kan hända är att politiker och lagstiftare väntar för länge och inte tar täten, inte tar taktpinnen.

För kanske är det för sent att uppfostra bilförarna på våra vägar att klara av trafiksituationer som den vi sett i Sverige den senaste veckan. Kanske är vi bilförare helt enkelt så korkade att vi inte kan undvika masskrock och trafikkaos bara för att det har snöat lite. Kanske kan vi helt enkelt inte anpassa farten längre eller låta bli mobiltelefonen.

Kanske måste vi för vår egen skull lämna över ansvaret till Volvos och andra tillverkares ingenjörer.

Lämna ett svar