Trecylindriga motorer i nya Volvo-modellerna

Efter 100 dagar på det nya jobbet som utvecklingschef för Volvo Cars grillas Henrik Green på bilsalongen i Genève. Han säger att han är mitt uppe i ett intensiv strategiarbete där Volvo letar efter framtidens bilkoncept – letar efter vad som ska hända när de nya 60- och 40-bilarna är lanserade. Green arbetade med motorstyrning när Volvo för tio år sedan la grunden till det modellprogram vi nu ser växa fram.

– Då tog vi en rad modiga beslut, vi bestämde till exempel att vi bara skulle ha fyrcylindriga motorer. Nu måste vi ta samma modiga strategi för de kommande tio åren, säger Henrik Green.

BILDEXTRA: Här är nya Volvo XC60

Och det handlar om det här:

Framtidens drivlinor

Henrik Green tror på Volvos nya trecylindriga bensinmotor och att kunna använda den tillsammans med en elmotor. Får Green som han vill kommer vi att se trean i 60-serien och den nya 40-serien. Volvo vill också kunna erbjuda hybrider, laddhybrider eller rena elbilar i samtliga modeller. Henrik Green säger gärna att Volvo bygger olika laddhybriddrivlinor som komplement till dagens T8. Laddhybrider som går att köra längre på el men också hybrider med enklare elektrifiering.

Självkörande bilar

Volvo inleder ett försök i år med självkörande bilar i Göteborg och ska inom tre, fyra år visa upp en helt självkörande bil enligt det som kallas nivå 4. Då ska föraren helt kunna släppa taget om ratten och göra något annat. Men Green tror att tekniken i alla fall till att börja med bara kommer att gå att använda under vissa förhållanden, på speciella vägar och troligen inte på vintern. Green jämför med utbyggnaden av mobilnätet där det till en början bara fungerade på vissa områden.

Nya digitala tjänster

En helt ny värld öppnas upp när bilarna blir helt och hållet uppkopplade till internet. Henrik Green tror på öppenhet och att Volvo ska samarbeta med andra för att utveckla rätt sorts tjänster. Green tror inte på att låsa in saker eller att försöka skapa egna lösningar. Henrik Green nämner Volvos lösning där det går att leverera saker direkt till bilen som ett exempel på en framtida digital tjänst.

Nya bilmodeller

Om Volvo vekligen vill växa och sälja fler bilar behövs ännu fler modeller. Henrik Green säger att han är ingenjör och som det alltid vill bygga fler och fler bilar. Det finns i dag inga beslut om att bygga sportigare eller mindre bilar. Inga beslut om att ta tillbaka cabrioleterna eller att bygga billigare bilar. Men om vi ska läsa det Henrik Green inte vägar säga så kan det bli en mindre suv än XC40 och kanske också en eller flera coupéer.

Volvos första bil i den nya generationen, XC90, är två år gammal och Henrik Green och hans vänner i företagsledningen har inte så gott om tid på sig med den nya strategin. Senast i slutet av det här året bör Volvo ha pekat ut riktningen för nästa generation XC90.

Lämna ett svar