Mika Häkkinen, 48, gör comeback i McLaren

Det här var den säsongen som McLaren-Honda skulle komma tillbaka till toppen på allvar. Men istället ser det ut som att det blir ännu en fiaskosäsong för det forna storteamet. 

En anledning till att det gått trögt påstås vara ledarskapet i teamet. Förre ägaren och högste chefen Ron Dennis har plockats bort och med honom flera av de ledande personerna. McLaren har också haft svårt att locka till sig de största sponsorerna de senaste åren.

Men nu ska en gammal dubbel världsmästare försöka vända motgång till framgång. Finske Mika Häkkinen, 48, plockas in i en ny roll i teamet. Häkkinen tävlade för McLaren åren 1993–2001 och vann 20 F1-lopp och två VM–titlar, 1998 och 1999.

Häkkinen blir ambassadör för teamet och ska arbeta vid sidan om vd:n Zak Brown. Fler experter menar att det saknats motorsportprofiler, såna som vet vad som krävs för att vinna lopp och titlar, i den allra högsta ledningen. Men det förändras när Häkkinen kliver in i chefsrummet.

Mika Häkkinen kommer in i teamet vid en mycket avgörande tidpunkt. Samarbetet med Honda gnisslar ordentligt och McLaren måste fatta ett beslut om de ska fortsätta med den japanska motorleverantören eller om de ska försöka skriva ett avtal med Mercedes, Renault eller Ferrari.

McLaren var en gång Mercedes förstateam och bland annat svenske Mercedes-chefen Ola Källenius var ansvarig för leveranserna av de motorer som tog Mika Häkkinen till VM-titlarna. I dag är Källenius utvecklingschef på Mercedes och han sitter med i ledningsgruppen.

***

Jag hoppas att ni inte missat den dramatiska målgången av VM-rallyt i Mexiko i söndags. Ledande Kris Meeke, Citroën, körde av men letade sig upp på vägen igen efter en kort turné på en parkeringsplats. Meekes vann till slut vilket betyder att rally-VM har tre olika segrare i tre olika bilar på de tre första tävlingarna. Pontus Tidemand gjorde på nytt en stark insats och tog sin andra raka seger i WRC2.

***

Gillar ni Felix Rosenqvist – en av två svenskar på Autosports topp-50-lista förra året – ska ni inte missa Allt om Bilars podcast denna vecka. Där intervjuas Felix om sin karriär och om vad han ska hitta på i år. Lyssna mellan raderna så hittar ni också en riktigt kul nyhet för sommaren 2017.

Lämna ett svar