Centern vill höja miljöbilsbonusen till 100 000 kronor

CO2-utsläppen från transportsektorn ökar i Europa, trots tuffa krav på utsläppsnivåer från nya bilar. I Sverige har de politiska partierna inte kunnat enas i ett nytt beskattningssystem och den sittande regeringens utredning om ett nytt så kallat bonus-malus-system sågades sönder och samman när det presenterades i april förra året.

2017 anses vara ett förlorat år för de som vill försöka ordna beskattningen av smutsiga bilar och premier till de renaste bilarna. 

Men nu sätter Centerpartiet högsta fart på debatten och presenterar ett offensivt förslag. I förslaget finns totalt fem nivåer. En neutral nivå med bilar som släpper ut 81-120 gram CO2 per kilometer. De bilarna föreslås få vare sig en avgift eller en bonus. I det är CO2-spannet befinner sig flera av de vanliga bilarna i dag.

De här två bilgrupperna ska få bonus:

0–40 gram: Bonusen betalas ut med 70 000 kronor vid köpet och ytterligare 30 000 kronor efter fyra år. Här återfinns elbilar, snåla laddhybrider och vätgasbilar. För att kunna nå den här nivån finns även krav på låga utsläpp av kväveoxider och skadliga partiklar.

41–80 gram: Bonusen betalas ut med 35 000 kronor vid köpet och ytterligare 15 000 kronor efter fyra år. Här finns laddhybrider, gashybrider och etanolbilar. Möjligen kan någon av de allra minsta dieselbilarna nå ner till 80 gram.

Anledningen till att bonusen betalas ut vid två tillfällen är att Centern vill främja andrahandsvärdet på de renaste bilarna och försöka stoppa exporten av de bilarna. I dag försvinner många elbilar och laddhybrider till utlandet när de säljs av de som köpt bilarna nya.

Två bilgrupper ska få avgifter:

121–200 gram: En avgift på 25 000 kronor vid köpet. Här återfinns de lite större familjebilarna och flera suv:ar.

över 201 gram: En avgift på 50 000 kronor vid köpet. Här finns sportbilar och stora, tunga, bilar.

De olika gränsvärdena ska justeras varje år och Centerpartiets förslag är att reglerna skärps med 5 gram per och år. Centerpartiet har inte avslöjat i hur många år gränsvärdena ska sänkas och det finns inga uppgifter i förslaget om hur olika inblandning av biodrivmedel i bensin, diesel eller gas ska påverka CO2-värdena för de bilarna. 

Lämna ett svar