LARM: Så ska vi rädda liv vid älgolyckor

Varje år inträffar närmare 6 000 älgolyckor i Sverige. Det är en kraftig ökning sedan 2005 då olyckorna var bara två tredjedelar så många. Folksams statistik och forskning visar att hastigheten är avgörande för chansen att överleva en krasch med till exempel en stor älg.

Vid farter under 70 km/tim är det stor chans att överleva – om du sitter i en modern bil med hög säkerhetsnivå.

Vid farter över 70 km/tim är det betydligt svårare.

LÄS MER: Här sker viltolyckorna – län för län 

Finns teknik som räddar liv

Folksams studier – som omfattar olyckor med älg och personbil under åren 2005 och 2016 – visar att den vanligaste viltolyckan sker på rak väg i mörker och i farter över 70 km/tim. Föraren har i de flesta fall inte ens hunnit bromsa.  Men det finns en teknisk lösning som kraftigt skulle öka förarens och passagerarnas chans att överleva om en älg rusar framför en bil.

– Med en modern bil med ett mörkerseende autobromssystem skulle en stor del av dödsolyckorna kunna förhindras, just eftersom många olyckor sker i mörker, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

– Än så länge används inte teknik med till exempel värmekamera för autobroms men vi engagerar oss i att utvecklingen påskyndas så att våra kunder har möjlighet att välja en säker bil, även om man åker i områden med mycket älg.

Hela 45 procent av de undersökta olyckorna kunde ha förhindrats om bilen haft ett mörkerseende autobromssystem. Då hade bilens säkerhetssystem i många fall hunnit bromsa ner bilen till under 70 km/tim.

LÄS MER: Vägjobbare nära döden 

I fjol dödades fyra personer i älgolyckor

De flesta autobromssystem som finns på moderna bilar i dag har stora begränsningar i mörker och när bilens strålkastare inte hjälper till tillräckligt bra. Det är bara Volvos system ”Large Animal Detection” som Folksam bedömer har en igenkänning av älg även i skymning och mörker.

Folksams rapport omfattar totalt 47 dödsfall vid olyckor mellan personbil och älg. Antalet dödade i älgolyckor har varierat från två till åtta dödsfall per år mellan åren 2005 till 2016. I fjol dödades fyra personer i olyckor mellan personbil och älg.

Lämna ett svar