Svenska forskare tar fram bromsar som halverar utsläppen

Bromsarna nämns sällan först i miljödebatten, trots att de ger upphov till mängder av luftburna nötningspartiklar som är skadliga att inandas. 

Men nu har alltså tre forskare från Kungliga Tekniska Högskolan utvecklat ett system som mer än halverar utsläppen. Framför allt är det de minsta så kallade PM10-partiklarna de satsat på att få bukt med. 

– Det är dessa som vi koncentrerats oss på att minska då de kan vara skadliga om de kommer ner i lungorna. Större partiklar än så smutsar ner. Det är dessa vi ser på bilars fälgar, säger säger Ulf Olofsson, professor i tribologi på KTH. 

LÄS MER: Nya Volvo XC40 bromsar av sig själv – även bakåt 

Hälften av utsläppen inte från avgaser

Det är tack vare nya materialval som forskartrion från KTH lyckats reducera partiklarna.

– Vi har ändrat ytskikten på skivorna och den kemiska sammansättningen av beläggen. Våra tester visar att upp till en reducering om 65 procent av PM10-nivån är möjlig, säger Ulf Olofsson. 

Än så länge finns det ingen studie gjord i Sverige vad gäller utsläpp från bilars bromsar. Men på Europanivå finns det en del forskning som visar att utsläpp från bromsar, däck och andra källor som inte är avgaser står för hälften av partiklarna genererade av fordon. 

LÄS MER: De flesta företagsbilarna kör för fort 

Lämna ett svar