Här utvecklar Volvo framtidens förarmiljö

Jag rullar försiktigt ut på vägen och ökar farten till 50 km/tim. Det är lite vingligt och de stora glasögonen som mäter ögonens rörelser känns något klumpiga. Jag är ändå glad att jag klarar mig ifrån att bli åksjuk.

När Volvo visade hur de utvecklade sin SPA-plattform med hjälp av en avancerad, rörlig, simulator mådde jag riktigt illa. Den här gången går det bättre. Volvos simulator som används för förarmiljön rör inte på sig. Det blir inte exakt samma upplevelse som i en vanlig bil men det går snabbare att mäta och simulera olika situationer.

LÄS MER: Volvo byter sätt att varna föraren 

Glasögon mäter ögonens rörelser

Steen Filskov är, tillsammans med Annie Rydström, Usability Specialist på Volvo och han ger mig instruktioner. Jag ska höja och sänka temperaturen i bilen och jag ska ringa ett samtal med hjälp av bilens telefon. Jag klarar det utan att vingla på vägen. 

Glasögonen mäter samtidigt var jag tittar och hur länge jag håller ögonen på displayen i stället för på vägen. Bilens dator mäter rattutslag och hur jag påverkar bilen, om jag slutar att gasa och om jag vinglar för mycket.

Med hjälp av simulatorn kan Volvo snabbt och effektivt testa hur olika knappar, instrument, funktioner och bildskärmar påverkar föraren. Bildskärmen kan placeras på olika sätt och vara byggd för att olika snabb och känslig.

LÄS MER: Nya XC40 bromsar själv även bakåt 

Bytte grafik på displayen

Och det är inte bara jag och Volvos ingenjörer som kört simulatorn. Hit plockar Volvo också privatpersoner för att testa olika saker. Det var bland annat här som Volvo upptäckte att temperaturregleringen behövde en annan grafik och gradering. Och det var här som Volvo bestämde sig för att förbättra grafiken, typsnitten och storleken på symbolerna i bildskärmen från XC90 till XC60.

När jag kliver ur vet jag inte om jag bidragit med någon ny kunskap till Volvo. Troligen har jag bara bekräftat att Volvos bildskärms- och knapplösning i de nya 90- och 40-bilarna fungerar väldigt bra.

Lämna ett svar