Volvos kunder påverkar nästa generation bilar

Det är stressigt och kvinnan snurrar och snurrar på ratten för att ta sig ut från sin parkering. Trafiksituationen i Kina är helt annorlunda jämfört med den i Sverige och Europa men kan ändå ge Volvo ovärderlig information.

Den väldigt lugne mannen i USA berättar i Volvos film att det han allra mest behöver i nästa generation bilar är att sms-funktionen håller kvar meddelandet på skärmen längre.

Det här är två exempel på hur intervjuer med bilkunder fått Volvo att tänka framåt och på hur de ska bygga rätt teknik.

– Vi utgår alltid ifrån människan och de behov som finns istället för att plocka in den teknik som finns. Vi utvecklar ny teknik om det behövs, säger ux-chefen Robert Broström.

När Volvo släpper in ett fåtal journalister i de allra hemligaste rummen på utvecklingsavdelningen på Torslanda handlar det om att visa upp hur ”Deigned Around You” fungerar i praktiken.

LÄS MER: Volvo varnar föraren på nytt sätt 

Studierna blev till konkreta funktioner

Chalmers-doktoranden Ingrid Pettersson berättar om hur de olika kundstudierna gjordes och hur all information samlades ihop och vägdes samman. Det som kunde åtgärdas noterades och vissa saker resulterade i konkreta funktioner och finesser.

Nya Volvo XC40 är byggd specifikt för stadstrafik och därför fäste Volvo extra vikt vid behoven hos personer som kör mycket i stadstrafik.

Nya XC40 har en 360-kamera som på ett mycket effektivt sätt hjälper till när föraren ska in och ut från en parkering. Men bilen saknar till exempel head-up-display – en funktion som kanske inte direkt är nödvändig i stadstrafik.

Volvo använde egna filmteam för att resa runt och dokumentera kunderna i sin vardag och i sin bil. 

– Det har varit bättre än att de bara fått svara på frågor. Det är vad de gör i bilen som är viktigt, inte alltid vad de säger att de gör eller hur de använder bilen, säger Chalmers-doktoranden Ingrid Pettersson.

LÄS MER: Volvos XC40 bromsar själv – även bakåt 

Ville ladda fem telefoner i bilen

En kund ville verkligen kunna koppla in och ladda alla sina fem telefoner medan andra kunder tydligt noterat att de blivit stressade av olika ljud i bilen.

När nya Volvo XC40 presenteras senare i höst kommer Volvo att trycka på att det är den mest avancerade och säkraste bilen Volvo byggt hittills. Men kanske ännu viktigare är att den är ett resultat av vad massor av Volvo-ägare runt om i världen verkligen efterfrågat.

Lämna ett svar