Färre dödsolyckor med moderna bilar

Volvo har sedan början av 1970-talet samlat på sig data från mer än 44 000 olyckor där en Volvo varit inblandad. Volvos haverigrupp reser ut till flera av olyckorna och studerar polisrapporter, vädersituationen, försäkringsbolagens rapport samt intervjuar inblandade personer.

All information matas in i en unik databas. I den senaste utvecklingen har Volvo skapat en digital version av samtliga olyckor i databasen. I ett egenutvecklat analys- och simuleringsprogram kan Volvos personal plocka in en modern Volvo-bil i en äldre olycka och mäta skillnaderna.

LÄS MER: Nytt sätt att varna föraren i XC40 

Olycka kunde ha undvikits

I en studie visade Volvos Magdalena Lindman och Fredrik Granum hur en olycka där en Volvo körde på en fotgängare kunde ha undvikits om Volvon haft City Safety-systemet.

På samma sätt har Volvo kunna titta på olyckor där en bil kör på en annan bil bakifrån. Där visar Volvos statistik och simuleringar att fyra av tio olyckor kunde ha undvikits. 

När Volvo undersökt dödsolyckor med bil och fotgängare som inträffat sedan 2010 visar simuleringarna att så många som 25 procent av olyckorna aldrig hade skett om den inblandade bilen varit en Volvo med den senaste säkerhetsutrustningen.

Volvos statistik visar att det fortfarande är olyckor där en bil köra av vägen och olyckor där bil möter ett tungt fordon som är både vanligast och allvarligast. Volvo arbetar också för att utveckla sitt system som förhindrar en bil från att köra av vägen.

Lämna ett svar