Här är Sveriges nya ambulans

En ambulans i absolut toppklass – så beskriver Nilsson själva sin specialbyggda XC90. Ambulansen har förstås all säkerhet som redan finns inbyggd i XC90, och har därför fungerat bra som grund för det nya utryckningsfordonet.
Sjukhytten är en lätt och stark konstruktion i kolfiber. Genom att spara på vikten har den nya ambulansen en hög lastvikt på 700 kilo. Insidan är ergonomiskt designad för att personalen ska kunna jobba så effektivt som möjligt. Bår- och stolinfästningarna i sjukhytten är testade för att klara accelerationskrafter på 20G.

Fyrhjulsdrift är standard

Volvo XC90 Ambulans har fyrhjulsdrift som standard för att bilen ska kunna ta sig fram också på tuffare underlag. Under huven finns än så länge två alternativ: Dieseldrivna D5 på 235 hk och bensinmotorn T5 på 254 hästkrafter. Det kan bli aktuellt med en laddhybridversion baserad på XC90 T8 längre fram. XC90 Ambulans kommer att på sikt ersätta XC70 Ambulans – som fortfarande byggs av Nilsson.
Förutom ambulanser och andra utryckningsfordon bygger Nilsson Special Vehicles limousiner, begravningsbilar och specialanpassade transportbilar.

Lämna ett svar