Mobilförbudet – så var debatten över för den här gången

Sarg ut för att tala hockeyspråk så här i kval- och slutspelstider.

Rensning upp på läktaren om vi ska prata fotboll en landskampsvecka.

För en vecka sedan blåste det till och ämnet för dagen var förbud mot användning av mobiltelefon i bilen.

Många skrek och många kändes sig tvingade att idiotförklara, hata och stå i. Men tyvärr är det här en för viktig fråga bara för att vi ska vifta bort den så lätt. Jag gjorde mitt bästa för att försöka nyansera och förklara hur jag ser på det utifrån min position som både insatt i bilbranschen och en flitig bilist.

Jag kan sammanfatta så här:

1) Vi har redan en lagtext som förbjuder all typ av beteende i bilen som påverkar körningen. 

2) Det blir inte bättre på vägarna bara för att vi får en lag till som ingen bryr sig om att vare sig leva efter eller övervaka.

3) Det är då viktigare att vi istället lägger resurser på att förändra beteendet. För om det är telefonen i dag så är det något annat som pockar på uppmärksamhet i morgon.

4) Det är också bra om vi accepterar olika personers behov och passar på att ställa krav på bilbranschen hur tekniken ska fungera. För det går rent tekniskt att lösa kommunikationsbehovet i våra bilar på ett bra mycket bättre sätt än i dag.

Att bara skrika och ropa efter ett förbud och idiotförklara alla som är emot ett förbud är att: spela sarg ut. Det är för enkelt och det är framför allt inte en långsiktig lösning.

Jag är övertygad om att inget i praktiken blir bättre ute på vägarna bara för att vi får ytterligare ett förbud. Hur det är i andra länder spelar mindre roll – alla har sitt och sin kultur och sitt arv. Vi har som sagt en lagtext som gör det möjligt för trafikpolisen att stoppa personer som tittar på film, skickar sms eller gör något annat som påverkar körningen. 

Så tänk efter nästa gång ni ropar efter ett förbud. Det är väldigt sällan så enkelt. 

Lämna ett svar