Här är nya Audis nya toppmodell A8

Vi har fått veta fler och fler små detaljer om Audi A8 de senaste månaderna. Men nu är det alltså dags för tillverkaren att visa upp sitt senaste flaggskepp i sin fulla prakt. 

Kantigt formspråk

Med den fjärde generationen av modellen, som nu avtäcks i Barcelona, fortsätter Audis bana mot ett allt mer kantigt formspråk. Precis som utlovat delar den flera designattribut med konceptbilen ”Prologue Concept” som visades 2014. Det handlar bland annat om den breda och låga grillen, bakljusrampen och skuldran som löper längs hela bilens sida. 

Även på insidan bjuder A8 på en avskalad och ren design. Alla viktiga funktioner ska kunna styras från ratten, samtidigt som många knappar har bytts ut till förmån för touch-skärmar. I baksätet finns ytterligare en skärm, där passagerarna exempelvis kan styra funktionerna för fotmassage. 

LÄS MER: 12 bilar värda att vänta på hösten 2017 

Hybrid med självkörande teknik

Men det är ändå i de tekniska lösningarna som den nya Audi A8 skiljer sig mest från sin föregångare. 

MLB-plattformen som Audi A8 bygger på har numera samma 48-voltsteknik som finns i toppsuven SQ7. Den bygger på en hybridfilosofi, där förbränningsmotorn ska kunna kopplas bort då den inte behövs och bromsenergi ska kunna återanvändas mer effektivt. 

LÄS MER: Ny hybridteknik från Audi sänker utsläppen 

När det kommer till självkörande teknik finns det en rad system som ska underlätta för föraren. Vägen framför bilen filmas, så att bilen på egen hand ska kunna undvika håligheter i marken och andra hinder. En annan nyhet är ”Traffic Jam Pilot” – som tar över körningen i upp till 60 kilometer i timmen, förutsatt att vägbanorna är separerade av en fysisk barriär. 

A8 börjar på 870 000 kronor

Audi A8 kommer en standardversion och en med extra långt axelavstånd, med ett ingångspris på 870 000 kronor. 

Vid lanseringen under senhösten 2017 kommer två motorer att finnas tillgängliga: 

· Bensin 3,0 TFSI på 340 hästkrafter. 

· Diesel 3,0 TDI på 286 hästkrafter. 

Sedan får de sällskap av två kraftfullare alternativ:

· Diesel 4,0 TDI på 435 hästkrafter. 

· Bensin 4,0 TFSI med 460 hästkrafter

Sist men inte minst kommer den sportversion av bilen som kallas S8. 

Lämna ett svar