Bensinmotorerna imponerar i nya VW Golf

Kanske är det dags för oss bilägare att börja ta ett aktivt val, att helt enkelt välja bort de CO2-vänligare men partikelspridande dieselmotorerna. Och det finns väldigt många bra bensinmotorer som har fina effektkurvor. Eller, för att få kraft i bottenregistret, låga varvtal, så behöver du inte tanka diesel.

När Volkswagen visar en lätt ansiktslyft version av Volkswagen Golf väljer jag därför att testköra två olika kombibilar med två olika bensinmotorer. Till det finns VW:s nya 1,5-litersmotor som hyllats för sin fina prestanda och som VW självt tycker passar bilen perfekt.

Den allra billigaste Golf-kombin heter Golf Sportscombi TSI 110 och har en liten enlitersmotor på 110 hästkrafter. Med den sexstegade manuella växellådan blir prislappen från 207 400 kronor.

Köregenskaperna är i grunden desamma som i en mer välutrustad Golf med fin och följsam styrning, en bra respons från alla reglage vilket gör körningen avslappnad och trevlig. Möjligen kunde Golf få vara ännu lite lättare i ratten men det här är en balansgång. Den lättare styrningen kan också göra bilen mer nervös.

När vi plockar ut nästa test-Golf är det i form av en Alltrack. Under huven sitter nu en 1,8-liters bensinare på 180 hästkrafter och nu ingår också den sexstegade DSG-lådan samt fyrhjulsdrift. Prislappen är nu från 277 900 kronor.

Alltrack har något högre markfrigång och en lite annan exteriördesign men jag kan inte påstå att just de sakerna är värda prisskillnaden. Det är mer paketeringen i sig som kan tala till Alltrack:ens fördel. Det vill säga om du vill ha exakt den drivlinan så kan det löna sig jämfört med att plocka ihop samma modell från en vanlig Sportscombi.

Volkswagen har passat på att höja priserna en aning men med tanke på att mer utrustning – som bland annat autobroms med fotgängarigenkänning – är standard så måste den faktiska ökningen på knappt 3 000 kronor anses högst moderat.

Volkswagen fortsätter att bedriva prispress i Sverige vilket gör det svårt för konkurrenterna som normalt sett ligger under i pris. Det är svårt att hitta ett kombiköp utanför den egna VW-gruppen som faktiskt är ett bättre val.

Volkswagen har valt att hänga på BMW med det som kallas gestkontroll – att du med hjälp av handrörelser i luften ska kunna styra till exempel volymen från ljudanläggningen.

En kul grej att visa barnens kompisar – men det är väl allt och ibland undrar man varför biltillverkarna väljer att lägga pengar på olika finesser som så uppenbarligen inte kommer att betyda något i längden. Sen är det en sak att en kamera på föraren i bilen kan vara en del av en större säkerhetssatsning för att bilen ska upptäcka om föraren somnar eller sysslar med fel saker – men det är en större sak än att vifta med händerna för att sänka eller höja ljudet. En enkel volymknapp som går att hitta är fortfarande det allra bästa.

 

Motor och köregenskaper

Det är svårt att hitta något att klaga på när det gäller drivlinorna på VW-gruppens bilar. Och köregenskaperna är bra på alla bilar som byggs på MQB-plattformen. Det är en direkt och följsam styrning, inte speciellt påtagliga krängningar och linjär respons i gas och växellåda. Sen finns det spetsegenskaper att plocka fram ur bilen till de lite dyrare GT-varianterna. Motorns prestanda är i det närmaste identisk med till exempel Opels enlitersmotor men VW-bilen känns betydligt piggare.

 

Säkerhet och förarstöd

Adaptiv farthållare är standard liksom autobroms. Men vi du att autobromsen ska reagera för fotgängare så kostar det extra. Här skulle jag önska att tillverkarna eller någon övergripande myndighet i Europa satte tydliga krav på vad som ska vara standardutrustning och inte samt hur systemen ska fungera. Filkörningsassisten ingår och både varnar samt hjälper till att styra in bilen i rätt fil – i farter över 65 km/tim.

 

Teknik och uppkoppling

Såväl MirrorLink, Android Auto och Apple CarPlay fungerar på VW:s bilar och via en speciell app – Media Control – kan du styra vissa funktioner direkt från en telefon eller en läsplatta. En bra finess om du har dj-intresserade tonåringar i baksätet och vill släppa kontrollen till dem. VW fortsätter med en smart parkeringshjälp och är fortfarande ensamma om backa-med-släp-hjälpen. Men glöm gestkontrollen – det är mest en kul grej.

 

Design

Det är lite tjatigt och kanske väldigt orättvist att alltid gnälla över VW-bilarnas något tråkiga design. Jag tycker om de enkla linjerna, den tydliga inredningen och nästan allt är genomtänkt. Men av någon anledning så gör inte VW Golf något med min puls. Även inredningen är lite tam och det är typiskt VW att också göra Alltrack-bilen lite väl uttryckslös. Där fanns chansen att våga testa lite mer – men inte. Kombin är i alla fall snyggare än ”vanliga” Golf och Alltrack kan sticka ut beroende på välgval.

 

Köpa och äga

Jag kan tänka mig att importörer av märken som Kia, Mazda och Toyota svär över VW:s prislista hela vägen till banken. För VW pressar effektivt ner alla mellanklassmärken strax under 200 000 kronor. När sen VW reade ut 2016-bilen i vintras så blev det nästan löjligt billigt att köpa en ny Golf. Men all prispress påverkar också andrahandsvärdet och eftersom det finns massor av VW Golf i Sverige så sjunker priset snabbt.

Totalt: 18 (25)

 

3 Konkurrenter:

Kia Céed

Seat Leon

Skoda Octavia

 

Volkswagen Golf Sportscombi TSI 110

Pris: från 199 900 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år lack, 12 år rost, 3 år vagnskada. 

Motor: Trecylindrig bensin, turbo.

Cylindervolym: 999 cc.

Effekt: 110 hk.

Vridmoment: 200 Nm.

Kraftöverföring: Sexstegad manuell, framhjulsdrift.

0–100 km/h: 10,4 sekunder.

Toppfart: 197 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,9 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 112 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 567×2 027×1 446 mm.

Tjänstevikt: 1 372 kg.

Dragvikt: 1 300 kg.

Lämna ett svar