Efter storaffären – nu frias Opel helt i Frankrike

Franska konsumentorganisationer friar Opel från alla anklagelser om fusk av utsläppsvärden från dieselmotorer. Beskedet kommer bara veckor efter det att franska PSA-gruppen köpt hela Opel från amerikanska General Motors.

Franska organisationen DGCCRF undersökte en rad bilmärken som ett resultat av den stora VW-skandalen och hade tidigare uttryckt misstankar mot såväl Opel som Fiat och Renault.

Organisationen meddelade måndag den 20 september att de avslutar sin undersökning av Opel. 

Förra året erkände Mitsubishi att de fuskat med utsläppsvärden på ett par marknader i Asien och det fusket ska också ha drabbat Nissan, som köpte motorer av Mitsubishi. I efterdyningarna till den konflikten gick Renault-Nissan med på att ta över hela Mitsubishi hellre än att driva omfattande skadeståndskrav.

Efter den stora dieselskandalen har flera länder och konsumentorganisationer undersökt dieselutsläpp från bilar men inte kommit fram till konkreta bevis om medvetet fusk.

Men dieselskandalen har lett fram till nya och tuffare mätmetoder med tydliga regler om hur mycket utsläppsvärden får avvika vid verkliga förhållanden. De nya reglerna ska börja gälla i september. Under en övergångsperiod ska tillverkarna redovisa två olika mätvärden – enligt de nya och gamla metoderna.

Lämna ett svar