Succé för nya e-Golf och nu gasar VW i elbilsracet

På bilsalongen i Paris i höstas visade Volkswagen upp en helt ny plattform för elbilar. Modellen på scenen då var döpt till I.D och VW avslöjade att de – precis som Mercedes – planerar för en helt egen modellserie för sina kommande elbilar.

Efter sommaren ska VW godkänna den slutliga designen på den bil i Golf-klassen som ska lanseras före 2020. VW-ledningen har satt press på sin organisation att verkligen göra allt de kan för att få ut bilen under det året. 

Anledningen är dels att konkurrenterna har elbilar klara redan 2018 och 2019 men också att kommande utsläppsregler i Kina och Europa tvingar biltillverkarna att pressa ner sina genomsnittsutsläpp allt de kan de kommande åren.

Enligt branschtidningen Automotive News har Volkswagen-ledningen också godkänt produktionen av en el-suv samt en minibus.

På bilsalongen i Shanghai efter påsk ska VW visa upp en konceptbil som avslöjar hur den nya el-suven ser ut. I.D Buzz – konceptbilen som visades i Detroit i vintras – ska stå som modell för minibussen. 

Volkswagens el-suv ska vara klar senast 2022 och minibussen något år efter det. Därmed är VW steget efter koncersyskonet Audi som planerar för sin första elbil redan 2018-2019.

Volvo planerar att möta de tyska konkurrenterna med två egna elbilar – dels en modell på SPA-plattformen, troligen en bil i klass med nya XC60, och dels en bil på nya CMA-plattformen, troligen då baserad på nästa V40.

I Sverige lanseras i vår nya e-Golf och bilen har fått en flygande start med 500 sålda bilar redan före lanseringen av den uppdaterade modellen. e-Golf har en räckvidd på cirka 30 mil enligt NEDC men vid verklig körning snarare drygt 20 mil.

Lämna ett svar