Efter dieselskandalen ska VW bli kvinnligt

Trots den stora dieselskandalen hösten 2015 – där det upptäcktes att Volkswagen fuskat med utsläppsvärden från dieselbilar – blev Volkswagen förra året världens största bilkoncern.

Matthias Mueller tog över som vd när Martin Winterkorn avgick som en följd av skandalen och Mueller tycker nu att det är hög tid att se framåt.

– VW behöver bli mer internationellt, ha mer entreprenörskap och bli kvinnligare, speciellt på ledningsnivå, sa Mueller när han pratade på koncernens stora presskonferens.

Samtidigt pågår en process i USA där VW förklarat sig skyldiga till fuskanklagelserna och där företaget tvingats att betala stora skadestånd. VW är också mitt i ett stort serviceprogram där samtliga berörda bilar ska åtgärdas under det här året. I höst hoppas Mueller att alla dieselbilar fixats till så att de överensstämmer med de utsläppsvärden bilen påstås ha.

Mueller fick flera frågor om aktuella ämnen i bilbranschen och svarade att han är för frihandel, att VW kommer att fortsätta att arbeta för det så kallade NAFTA-avtalet med USA.

Efter att PSA-koncernen köpte Opel av General Motors och blivit näst största tillverkare i Europa, efter VW, har det spekulerats i fler storaffärer inom bilindustrin. Tidigare har VW och Mueller helt stängt dörren för till exempel Fiat-chefen Sergio Marchionnes närmanden men nu svarade Mueller överraskande så här:

– Det finns inga kontakter tagna i dag mellan mig och Marchionne.

Lite senare erkände ändå Mueller det här för journalister på plats:

– Jag tänker inte utesluta något samtal. Det skulle vara till stor hjälp om Mr Marchionne kommunicerade sina idéer till mig istället för till er.

Bilbranschexperter ser det som i alla fall en halvöppen dörr för Marchionne som tidigare sagt att han tror att VW förr eller senare kommer att söka upp Fiat för ett samgående.

VW hade i fjol totalt 113 000 anställda varav bara 14,5 procent var kvinnor. Men Mueller sa till sitt försvar att en stor del av ledningsgruppen anställdes så sent som för nio månader sedan och att han gärna ser fler kvinnor i ledningen.

Enligt Matthias Mueller tänker VW fortsätta att utveckla förbränningsmotorer men också fortsätta sin satsning på elbilar, mobilitet och ny teknik.

Lämna ett svar