7 drömhojar i vår

Husqvarna Vitpilen 401

Förutom en rad tävlingsmaskiner som gör sig bra i leriga grustag kan Husqvarna nu visa upp flera riktigt intressanta landsvägsmodeller. Under parollen ”New Classic” lanserar tillverkaren Vitpilen och Svartpilen som en hyllning till det klassiska svenskmärkets rötter. 

Vitpilen baseras på KTM:s Duke-modell RC390 med en 44 hästkrafter stark encylindrig motor. Svartpilen är det mer grovhuggna syskonet med mönstrade däck och ett bredare och högre monterat styre. 

Vitpilen väntas också komma i tyngre utförande, då som en motorcykel med modellnamnet 701 baserad på KTM 690 Duke.

Yamaha YZF-R6

Yamaha har uppdaterat sin muskelmaskin på 600 kubik inför 2017. I grund och botten är det samma motorcykel som tidigare, men årets modell kommer med en rad nyheter. Den mest uppenbara är de nya kåporna, som tydligare signalerar släktskapet med det tyngre syskonet R1. 

Utöver dem har den extrema sporthojen bland annat fått grövre gaffelben, nydesignad bakstötdämpare och en motor som är Euro 4-klassad. 

Ducati 1299 Superleggera 

En Ferrari på två hjul – så beskrev vi på Allt om Bilar Ducati 1299 Superleggera när den visades i höstas. Det här är på riktigt en dröm för den som gillar att åka snabbt, men den kommer att bli få förunnad. Modellen släpps nämligen bara i 500 exemplar och kostar därefter. 

Det svenska priset för den spektakulära muskelhojen landar på 780 000 kronor. Då får den nyblivna ägaren en motorcykel med en torrvikt på 156 kilo och en effekt på 215 hästkrafter. Till vart och ett av exemplaren ingår också en tävlingssats som bland annat innehåller ett helsystem i titan från Akrapovic, raceruta och demonteringsutrustning till registreringsplåt samt sidostöd.

Moto Guzzi V7 III Racer

Foto: STUDIO POINTER

2017 firar Moto Guzzi-modellen V7 50 år. Det firas med en uppdaterad version av den stilrena caféracern. 

Den tredje upplagan av motorcykeln är miljövänligare, starkare och smartare. Motorn har fått bättre vridmoment, fyra nya hästkrafter och är nu klassad enligt Euro 4-normen. Andra nyheter är justerad utväxling, uppgraderat stabilitetssystem och Öhlins-dämpare. 

KTM 1290 Super Duke

KTM uppdaterar sin bushoj Super Duke 1290 R med en vässad motor och optimerad teknik för 2017. Den Euro 4-klassade motorn har numera hela 177 hästkrafter och det justerade chassit har fått ny gaffel och bakdämpare. 

Motorcykeln har också fått ett nytt utseende, med en aggressiv led-lykta i fram. På styret sitter det en skärm som ger föraren viktig information och kan kopplas ihop med en smartphone. 

Suzuki GSX-R1000

Nu kommer Suzukis sporthoj GSX-R1000 i ny version. Den extrema motorcykeln har fått ny motor på 202 hästkrafter – hela 20 mer än föregångaren. 

Ett genomgående tema är att Suzuki valt att satsa på mekanik före elektronik, men modellen är knappast fri från moderniteter. Växellådan kommer med quickshifter, vilket innebär att föraren slipper frikoppla vid växling. Utöver det har den gas som sköts via ride-by-wire, det vill säga ett elektroniskt system, och flera valbara körlägen. 

Triumph Bonneville Bobber

Foto: ALESSIO BARBANTI

Nu lanserar Triumh den ultimata retromaskinen Bonneville Bobber.  Hojen må se gammal ut, men den rymmer massor av modern teknik som elektroniskt vajerlöst gashandtag, elektronisk bränsleinsprutning ABS och antispinn. Det finns två olika körlägen, ett normalt och ett för regn som ska göra körningen säkrare. Motorn är samma vattenkylda 1200-twin som sitter i T120. Men i Bonneville Bobber har man satsat på mer vridmoment längre ned i registret – och fetare ljud redan i originalutförande.

Lämna ett svar