Här är årets bästa sommardäck

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 

Toppmodellen i Goodyears uppställning heter Eagle F1 Asymmetric 3 och levereras som originalutrustning på Jaguar XJ, Mercedes E-Klass och Alfa Romeo Giulia. 

Gummiblandningen i däcket innehåller häftande harts, vilket ska öka greppet mot underlaget. Det asymmetriska mönstret leder bort vatten och minskar risken för vattenplaning. Goodyear har låtit det oberoende testinstitutet Tüv Süd utföra tester, som enligt tillverkaren visar att däcken i genomsnitt har 9 procent kortare bromssträcka på torrt underlag och 4 procent på vått underlag jämfört med tre huvudkonkurrenter från fjolåret. Värt att nämna är att även dessa tillverkare kommit med nya däck inför den här säsongen, som sannolikt också fått aningen bättre prestanda.  

Modellen finns i dimensioner från 17 till 22 tum. 

Goodyear EfficientGrip SUV

En av fjolårets stora trender var däck specialanpassade för suvar. Med tanke på hur snabbt segmentet växer i Europa och övriga världen är det inte konstigt. 

Goodyear EfficientGrip SUV är ett sådant däck, som passar till både små- och stora bilar i det heta segmentet med dimensioner från 16 till 20 tum.

För den som är ute efter ett däck med aningen högre komfort och asymmetriskt mönster finns även en suv-version av toppmodellen Eagle F1 Asymmetric. 

Nokian Hakka Blue 2

Nokian Tyres senaste sommardäck Hakka Blue 2 ska ge speciellt bra grepp på vått underlag. Det beror på ”Dry Touch”-teknologin, vilken innebär att man placerat en så kallad sugkoppslamell som suger upp vatten mellan slitbanan och vägen för att leda det till däckets huvudspår. De flesta av dimensionerna som däcket finns i får A-klassificering i EU:s märkning för våtgrepp. 

Gummiblandningen är anpassad för nordiska förhållanden med varierande temperaturer. Modellen finns i dimensioner från 15 till 17 tum och i en version för suvar. 

Nokian Hakka Black

Hakka Black är sommardäcket som är speciellt anpassat snabb körning. Mönstret, gummiblandningen och konstruktionen bestående av flera gummilager är speciellt framtagna för att vara effektiva i högre hastigheter. 

Precis som Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 och Michelin Pilot Sport 4s är Nokian Hakka Black klassat som ett däck i UHP-kategorin, vilket representerar toppsegmentet för personbilsdäck. Modellen finns i dimensioner från 16 till 20 tum i två olika hastighetsklasser – bilar som med toppfart upp till 270 respektive 300 kilometer i timmen. 

Continental PremiumContact 6

Continental PremiumContact 6 är ett däck anpassat för fordon i mellan- och storbilsklass. Enligt tillverkaren har man lyckats öka körkomforten jämfört med tidigare versioner på grund av en optimerad kontaktyta. Den nya gummiblandningen ska ha förbättrat livslängden med 15 procent, samtidigt som de asymmetriska mönsterspåren enligt Continental ger sportiga köregenskaper. 

Samtliga tillgängliga dimensioner – inom intervallet 17 till 21 tum – är A-klassade enligt EU:s märkning för våtgrepp. 

Michelin Pilot Sport 4s

Nya Michelin Pilot Sport 4s ersätter den förra toppmodellen Pilot Super Sport. 

Däcket har försetts med en ny gummiblandning, där den yttre delen av slitbanan är specialanpassad för att vara effektiv på torra vägar medan den inre är utvecklad för att klara vått. På så sätt ska Pilot Sport 4s klara kombinationen av bra grepp på båda typer av väglag, och däcket har fått en A-klassmärkning på EU:s skala för våtgrepp. 

Precis som Goodyear har Michelin låtit testa sitt däck mot konkurrenterna hos Tüv Süd. Enligt resultaten klarade det bromsning på både torrt- och vått väglag aningen bättre än de utvalda konkurrenterna i segmentet för högprestandadäck. Tillverkaren har även låtit det tyska besiktningsföretaget DEKRA testa hållbarheten, där det får fina resultat. 

Pilot Sport 4s finns i dimensioner från 19 till 20 tum.

Michelin Crossclimate+

Crossclimate+ är klassat som ett sommardäck och får därmed inte köras på vintern. Men det är specialutvecklat för att klara de stora väder- och temperaturväxlingarna som kan förekomma i växlingen mellan säsongerna. 

Crossclimate+ är märkt med M+S (Mud and Snow) och 3PMSF (3-Peak Mountain Snow Flake), vilket visar på goda egenskaper vid snö. Men som sagt – kom ihåg att det för den sakens skull inte är giltigt som ett vinterdäck enligt svensk lagstiftning. På vått underlag får det en B-märkning enligt EU:s system. 

Däcket finns även i en version med förstärkt stomme som är anpassat för suv-bilar. 

Bridgestone Driveguard 

Nu kommer däcket som det brittiska motormagasinet Auto Express utsåg till årets produkt till Sverige. Ett av de utmärkande dragen är att Driveguard bibehåller stora delar av sina egenskaper vid punktering. Enligt tillverkaren klarar det att köra 80 km/h i hela 80 kilometer efter att det punkterats. 

Tekniken är inte ny, men Bridgestone har lyckats göra något så ovanligt som ett punkteringsfritt däck som passar bilar utan fjädring specialanpassad för ändamålet. 

Pirelli P-Zero

I fjol lanserade Pirelli en ny version av modellen P-Zero. Jämfört med tidigare generationer av däcket lyfter tillverkaren fram att bullernivån blivit 10 procent lägre tack vare ett nytt asymmetriskt mönster. En förbättrad gummiblandning som innehåller en mer silica ska också ge 15 procent lägre rullmotstånd. 

När den tyska branschorganisationen Adac testade däcket inför förra sommarsäsongen fick det fina betyg för bromsning på både torr och våt väg. Men det fick desto sämre omdöme för den exteriöra ljudnivån. 

Lämna ett svar