Berggren: STCC på väg mot en ny storhetstid

Efter bråket mellan serierna STCC och TTA och det halvdana försöket att bygga samman de två klasserna var det många som ville dödförklara och begrava svensk nationell racing.

Men liket verkar leva.

Det nya TCR-reglementet ser ut att ha blivit en stor succé med flera olika bilar, team och förare på startlinjen. Enligt STCC.se räknar man med hela elva team där flera av dem kör med mer än en bil.

– Vissa säger att det är ett koncernmästerskap men vad spelar det för roll om det är många bilar från samma bilgrupp? Det är många bra team på startlinjen och många bra förare i bilar som ska vara lika snabba. Och kommer vi bara igång så kommer det fler och fler bilmärken, säger Tommy Kristoffersson som efter många år i STCC nu är tillbaka med ett VW-team.

Flera bilmärken på väg in

Johan Kristoffersson ska köra VW-bilen i utvalda race som inte krockar med rallycross-VM. Men Tommy hoppas ersätta Johan i de andra racen.

En annan veteran, Mattias Andersson, visade i veckan upp en egen satsning tillsammans med Honda och flera bilmärken väntas följa efter, i år eller nästa år.

STCC kan inom ett par säsonger vara tillbaka på samma nivå som under storhetstiden i slutet av 1990- och början av 2000-talet.

Draget på svenska racerbanor den gången ledde bland annat fram till flera internationella framgångar av flera olika förare.

I dag har vi svenska förare i flera av de bästa klasserna och största teamen i Europa och världen. Och kanske kan ett pånyttfött STCC visa att det går att ha en stark nationell racing samtidigt som det går bra internationellt.

– Det är viktigt att det är rätt team som är med så att vi får in rätt pengar också. Vi kommer att börja bjuda in gäster som vi gjorde förr, berättar Kristoffersson.

Men helt som förr blir det inte.

– Då var det kristallkronor och trerättersmiddagar, det blir det inte nu. Vi börjar om med enklare saker. Vanliga långbänkar och hamburgare. Men det ska vara lika roligt att gå på racing och lika familjärt, skrattar Kristoffersson.

***

F1-premiär i helgen. Rallycross och Formel E nästa helg. Nu börjar motorsportsäsongen på allvar.

Lämna ett svar