Vinterdäck en stor fara på sommarvägarna

De flesta vet att det kan vara mycket riskfyllt att köra med sommardäck på vintern. Inte lika många känner till att vinterdäcken är en riskfaktor på sommaren.

– Det pratas mycket om hur viktigt det är med vinterdäck när det är snö och is på vägen, men man glömmer farorna med att köra med vinterdäck under vår och sommar, säger Dan Falconer.

20 procent längre bromssträcka

Vinterdäcken det gäller är de odubbade. Dubbade vinterdäck är förbjuda att köra med mellan 15 april till första oktober – om det inte råder vinterväglag.

Bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck är upp till 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck. Det visar tester utförda av VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Vinterdäcken är också betydligt instabilare än sommardäcken, speciellt vid undanmanövrar. Redan vid 70 kilometer i timmen klarar de flesta vinterdäck inte ens en enkel undanmanöver utan att få okontrollerad sladd.

– Det är inte olagligt att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, men med tanke på hur mycket sämre de är får man kalla dem en tydlig säkerhetsrisk, säger Dan Falconer.

LÄS MER: Stor prisskillnad för samma sommardäck

Slits snabbare

Dessutom är det inte bra för plånboken att använda vinterdäck på sommaren. Vinterdäcken slits mycket hårt på sommarvägar. I siffror går slitaget 20 procent snabbare för vinterdäck än sommardäck på vägbanor som är varmare än 15 plusgrader.

Vilka tidsbestämmelser råder då när det gäller vinterdäck.

Jo, dessa:

Du får ha vinterdäck mellan första oktober och 15 april.

Du måste ha vinterdäck mellan första december och 31 mars – om det är vinterväglag.

Och som tidigare sagt: det är förbjudet att köra med dubbade vinterdäck mellan 15 april och första oktober – om det inte är vinterväglag.

GRATIS BILVÄRDERING: Se värdet på din bil utan kostnad

Lämna ett svar