Nu kan du fickparkera din bil med mobilen

Fler och bättre uppkopplade funktioner är ett viktigt område för många biltillverkare och många gör bedömningen att det här området är kommer att bli allt viktigare när man ska konkurrera om kunderna framöver. Och när Mercedes nu lanserar sin nya E-Klass i helgen passar man på att göra sitt system Mecedes me tillgängligt i Sverige, ett system som redan funnits ett par år i Europa.

– Den digitala totalupplevelsen av bilen och bilägandet kommer antagligen att bli en lika stor del av bilens identitet som instrumenteringen eller placeringen av reglage, säger Helgi Gestsson, Service-marknadsdirektör på Mercedes-Benz Sverige AB.

Styr bilen från nätet

Själva beskriver Mercedes det hela som ett ”digitalt ekosystem” för bilen, ett system som ska koppla ihop så många funktioner som möjligt och göra det möjligt för bilägaren att kontrollera och styra så mycket som möjligt på distans med hjälp av en dator, surfplatta eller smartphone.

Systemet är webbaserat, men inom kort kommer appar till både iOS och Android släppas. Menyerna är enkla att använda och smidiga att använda, för alla som är vana att hantera en smartphone är uppbyggnaden logisk.

När vi klickar runt bland ikonerna kan vi med hjälp av Mercedes me bland annat att låsa eller låsa upp bilen, hantera laddning om man har en laddhybrid, styra parkeringsvärmare och planera rutter för navigationssystemet. Här går det också att lokalisera bilen om man till exempel glömt var man parkerat eller om man vill veta var bilen körts och få trafikinformation live. Man kan också läsa av bilens status och kontrollera till exempel bränslenivå och bromsar. Om något inte står rätt till med bilen skickar Mercedes me automatiskt information till verkstaden, för den som vill går det också att boka service eller reparation direkt.

BILTEST: Så bra är nya Mercedes E-klass

Parkera med smartphone

I och med lanseringen av Mercedes me blir också den fjärrstyrda parkeringsassistenten som kallas Remote Parking Pilot tillgänglig. Med den kan bilen manövreras in och ut från ett garage eller parkeringsruta utan att någon förare behöver sitta i bilen. Föraren övervakar processen från utsidan och styr med hjälp av sin smartphone.

I och med införandet av Mercedes me i Sverige blir det också premiär för Car-to-X, ett system som gör att fordon kan kommunicera med varandra och utbyta information om olyckor och dåligt väglag. De uppkopplade bilarna rapporterar automatiskt risksituationer så att föraren är medveten om faran innan han eller hon själv kan upptäcka den. Föraren kan dessutom ge varningar manuellt i navigationsmenyn om till exempel ett föremål eller djur skulle upptäckas på vägen.

– Möjligheterna är nästan oändliga. Kommunikation mellan bilar är grunden både för att minska köer, olyckor och miljöpåverkan, säger Helgi Gestsson.

GRATIS BILVÄRDERING: kolla vad din nuvarande bil är värd

Lämna ett svar