Här är alla fakta om Tesla-succén Model 3

Priset

Elon Musk har beräknat att snittpriset för en Model 3 med de tillval som finns kommer att bli 42 000 dollar i USA. De 200 000 första kunderna i landet kan sen räkna med en rabatt på 7500 dollar. Rabatten skalas sedan ned enligt en fastställd modell till noll kronor.

Jämfört med snittpriset för en Model S så är priset för Model 3 lågt. En Model S kostar i USA från 70 000 dollar – enligt uppgifter hos Tesla Club Sweden – och snittpriset för en färdigutrustad bil är 30 000 dollar mer. En Model S har alltså ett snittpris till kund i USA på 100 000 dollar medan Model 3 väntas stanna på 42 000 dollar.

Det finns ännu inga uppgifter på priset i Sverige men det kan finnas en möjlighet att priset läggs under 400 000 kronor för grundmodellen.

Fyrhjulsdrift

Alla bilarna som fanns med på Musk visning i förra veckan hade fyrhjulsdrift och de fyrhjulsdrivna bilarna kommer att ha en bättre acceleration än grundmodellen där Musk släppte uppgiften 0-100 km/tim på under sex sekunder. Fyrhjulsdriften ska kosta mindre än 5000 dollar extra. I grundutförandet är Model 3 bakhjulsdriven.

 LÄS MER: 9 saker du behöver veta om Tesla Model 3

Luftmotstånd

En stor sak med designen var att få ett så lågt luftmotstånd som möjligt. Enligt Musk så är målsättningen att Model 3 ska ha ett luftmotståndsvärde på 0,21. Jämför det med cd-värdet på 0,23 för nya Audi A4 och 0,25 för Toyota Prius.

Design

Vissa designelement från visningsbilarna kommer att förändras en aning, som till exempel grillen och vissa konturer. Däremot ska hjulen som visades verkligen byggas. Designen på ratten är inte helt klar. En luftfjädring justerar höjden på bilen dynamiskt.

Utrymme

Elon Musk har lovat att passagerare som är upp till 195 centimeter ska ha tillräckligt med benutrymme. Model 3 ska också rymmas i riktigt små garage. Musk har nämnt 243 centimeter i bredd på ett garage som fullt tillräckligt. Baksätet ska lätt få plats med två barnstolar, och även tre om de är smala. Baksätet kan fällas så att det blir ett helt plant lastutrymme.

LÄS MER: Elon Musk skakar om bilvärlden med Tesla Model 3

Laddstationer

Tesla ska bygga ut sitt nät av laddstationer och då ta hänsyn till var i världen Model 3-bilarna beställts. Inom kort kommer också en funktion som ska berätta om en laddstation är upptagen eller inte.

Dragkrok

Det ska finnas en dragkrok att köpa som tillval.

Nästa visning

Det blir ytterligare ett lanseringsevent och tills dess hoppas Elon Musk ha nått 500 000 orders på bilen.

Längd

Tesla Club Sweden avslöjar att Tesla Model 3 blir cirka 180 cm bred, 450 centimeter lång och 140 centimeter hög. Hjulbasen blir cirka 285 centimeter. Model 3 är därmed något kortare och smalare än Audi A4. Hjulbasen är fem centimeter längre än på en Audi A4.

Sugen på elbil? Här kan du värdera din nuvarande bil gratis!

Lämna ett svar