Världens bästa gubbil – Merca SL Roadster

Det är så länge sedan som 1952 som den första Mercedes SL byggdes. Då handlade det om en bil som skapades exklusivt för tävlingsbanorna, men efter bara ett par år kom den klassiska ”Måsvinge-Mercan” och straxt efter den första cabrioletversionen. Sedan dess har Mercedes låtit modellen hänga med i evolutionen och har genom åren lyckats ta fram bilar som är trogna sitt arv samtidigt som de legat i framkant när det gäller ny teknik. Det här har sällan varit så tydligt som när vi nu kör den nyligen uppdaterade generationen av Mercedes SL 500.

Snabb som tusan – men ingen sportbil

Tvåsitsiga Mercedes SL 500 Roadster ser kanske ut att vara en sportbil – men det är den inte. Visst är bilen snabb som tusan, det sitter ju en underbar V8 på 4,7 liter och 435 hästkrafter under den långa och vackert skulpterade motorhuven. Men den här modellen är inte byggd för att köras på några racerbanor eller för att utmana stöddiga Porschar på slingriga bergsvägar. Med SL vill Mercedes skapa en sofistikerad roadster med komfort i världsklass, en bil som med utsökta detaljer och noggrant hantverk ska locka till sig kräsna kunder med stora plånböcker.

Låter det gubbigt? Jo visst, det här är utan tvekan en gubbil – men i ordets absolut bästa bemärkelse. Mercedes SL 500 Roadster är underbar att åka i.

Lysande fjädringskomfort

Fjädringskomforten är lysande och bilen flyter lugnt fram över vägbanan. Det adaptiva chassit Active Body Control (tillval) styvar upp det hela en aning när körningen blir lite mer inspirerad och SL klarar faktiskt kurvorna rätt bra. Men, modellen ska fortfarande inte förväxlas med en sportbil. Apropå kurvor – en kul detalj som nu finns till SL är funktionen Curve. Den lutar bilen inåt i kurvorna, som en motorcykel, för att ta ner upplevelsen av centrifugalkrafterna. Mysigt.

Mercedes SL Roadster upplevs, trots att det är en cabriolet, som en sällsynt tyst bil – även när det går riktigt fort på motorvägen. Här störs man varken av vind- eller vägljud. Och fäller man ner taket, det går snabbt och kan göras i hastigheter upp till 40 km/h, sitter man fortfarande i en märkligt tyst miljö. Mercedes har på något sätt lyckats få till sittbrunnen så att luften aldrig når ner i bilen. Till och med långa förare kan klara sig hela vägen hem med fin-frisyren intakt.

Snikversionen kostar över miljonen

Att Mercedes SL Roadster är dyra bilar har du säkert redan räknat ut. Den billigaste, SL 400 med en V6:a på 367 hästar, kostar från 1 043 000 kronor. Vill man ha den härliga V8:an är det SL 500 som gäller, den kostar från 1 269 000 kronor och testbilen jag kör har lite extrautrustning och går lös på hela 1 434 000 kronor. Det är hiskligt mycket pengar. Men, har man vett att uppskatta det goda i livet och dessutom de medel som krävs för att kunna njuta av det spelar väl en sådan bagatell ingen roll?

 

MOTOR


KÖRUPPLEVELSE


UTRUSTNING


KOMFORT


MILJÖ


SÄKERHET


DESIGN


INTERIÖR


EKONOMI


LASTA


Lämna ett svar