Här är Volkswagens nya folkmotor 1.5 TSI

Det är den nya TSI-motorgenerationen som nu har presenterats vid det internationella motorsymposiet i Österrikes huvudstad Wien, rapporterar motorsajten Autoblog.

1,5-liters-motorn EA211 TSI Evo blir den första massproducerade – och bensindrivna – motorn som använder variabel turbingeometri (VTG) för sin turbo. VTG får turbinens blad att ständigt anpassa sig, vilket skapar en bredare vridmomentkurva än vanligt från en enda turbo.

Upp till en liter snålare per 10 mil

Det maximala vridmomentet på 200 Nm är möjligt att uppnå extremt tidigt, redan från 1300 varv. Detta tack vare en särskild förbränningscykel som kombineras med högre kompression. Resultatet blir, enligt Volkswagen, ytterligare minskning av bränsleförbrukningen.

Volkswagen anger inte några exakta siffror när det gäller bränsleekonomin för den nya motorn. Men den tyska biltillverkaren hävdar att bränsleförbrukningen minskar med upp till en liter på tio mils körning jämfört med den tidigare 1,4-liters TSI:n med 123 hästkrafter.

Bränslevinsterna kommer även med hjälp av cylinder-avstängning (ACT) som stänger av halva motorn vid lämpliga tidpunkter.

1,5-liters motorn har även common-rail insprutningssystem med upp till 350 bars tryck, innovativ värmehantering samt APS-belagda cylinderväggar (atmosfärisk plasmaspray).

LISTA: 10 bilar som aldrig borde ha byggts

Både 129 och 148 hästkrafter

Volkswagen kommer att införa versioner av motorn – på 129 respektive 148 hästkrafter – i bilar i Europa vid slutet av året. Styrkorna är 96 kW och 110 kW.

VTG-tekniken är inte helt ny i bilbranschen. Den finns sedan tidigare i mer spektakulära och dyra bilar. Exempelvis Porsche använder VTG i modellerna 911 samt Cayman och Boxster.

Men nu blir alltså denna teknik för bättre effektivitet, bränslesnålhet och renhet tillgänglig även i fordon till mer överkomliga priser.

Sugen på en VW? Se vad du kan få för din bil här

Lämna ett svar