Telias nya dosa gör din bil uppkopplad

Telia har redan berättat mycket om sin nya stora satsning Telia Sense. Och i veckan är det säljstart för den magiska manicken som gör din bil uppkopplad.

Inom ramen för Telia Sense ryms framför allt tre saker:

1) Din bil blir en internetrouter för maximalt fem samtidigt användare i bilen.

2) Kontroll av bilen. Körjournal och kontroll av bilen ingår i tjänsten från början och Telia hoppas att fler app-utvecklare ska hänga med och bygga flera tjänster.

3) Partnertjänster. Bilprovningen och Telia är med från början tillsammans med assistansföretaget Viking. Telia ska också ha med ett försäkringsbolag som ska erbjuda rabatt till de som kör bra.

Spara pengar: Så ska du tänka när du försäkrar bilen

Betala parkering via appen

En tjänst som också finns med tidigt är parkering det där ska gå att betala via appen i telefonen. Bilprovningen ska erbjuda sina tjänster i appen och Bilia – som finns med från start – vill nå bilkunderna och kunna erbjuda bilägarna information om service och hjälpa till vid felmeddelanden.

Enligt Bilia ska det i framtiden vara möjligt att se om det är något problem med bilen och meddela bilägaren om fel eller om framtida service.

Hans Dahlberg är chef för Telia Companys globala IoT-enhet och han tror mycket på den nya satsningen Telia Sense. Och enligt Dahlberg ska informationen från bilen vara säkrad.

– Det finns en EU-lag som säger att informationen från bilen ska vara tillgänglig för kontroll och för verkstäder, och då inte bara tillgänglig för tillverkaren utan för alla, säger Dahlberg under premiärvisningen av Telia Sense.

Dosan kostar 1495 kronor + 99kr/mån

Telia har testat tjänsten sedan i somras. Hårdvaran kostar 1495 kronor och tjänsten 99 kronor per månad. Telia Sense passar de flesta bilar nyare än år 2000, lite olika beroende på om det är en diesel eller en bensinbil. På Telias hemsida går det att titta efter om din bil har rätt slags OBD-kontakt och rätt information för Telia Sense. Än så länge klarar inte Telia Sense av vissa el- och hybridbilar.

Telia Sense-dosan kostar 1495 kronor.

– Det beror på att vi har motorns varvat som en givare för att se om bilen är startad, säger Hans Dahlberg.

– Men vi ska såklart lösa hybrider och elbilar i framtiden. Men än så länge så är motorns varvtal en viktig parameter som vi mäter.

Många bilägare kommer att köpa Telia Sense som enbart en bredbandsrouter för bilen.

– Vi är den enda leverantören i dag av såväl wifi som kontroll av bilen och olika tjänster. Det finns andra som erbjuder någon av de här tre sakerna men inte alla tre. Men självklart kommer många att köpa Telia Sense bara för att få någon av funktionerna, säger Hans Dahlberg.

Lämna ett svar