Volvo Trucks hotas av miljardstämning

Det hela är en följd av den flera år långa priskartellen i sektorn, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det är Bentham Europe som hanterar stämningsprocesser, som planerar att driva ärendet åt de lastbilsköpare som drabbades av kartellen.

Stämningshotet beror på att flera lastbilsbolag erkänt deltagandet i en kartell som samarbetade kring prissättningen och bromsade införandet av ny miljöteknik, under perioden mellan januari 1997 till januari 2011.

EU-kommissionen har sedan tidigare ålagt flera lastbilsbolag ett bötesbelopp – bland andra Volvo, DAF, Daimler och Iveco.

Tyska MAN slapp böter efter bolaget var det första som uppmärksammade EU-kommissionen om kartellen.

Scania är under utredning

De fem bolagen har dock erkänt att de har ingått i kartellen. Scania däremot hävdar fortfarande att det inte har deltagit i något samarbete.

Scania utreds fortfarande av EU-kommissionen.

Att lastbilsköparna skulle stämma tillverkarna är inte överraskande, enligt Reuters. Det förekom spekulationer om det redan när kartellen avslöjades.

Det är bolaget Bentham Europe som planerar att driva ärendet åt de lastbilsköpare som drabbades av kartellen.

Bentham Europe ägs av amerikanska fondbolaget Elliott Management och driver även stämningsprocesser mot brittiska detaljhandelskedjan Tesco samt deltar i processen mot tyska biltillverkaren Volkswagen när det gäller utsläppsskandalen Dieselgate,

Bolaget Bentham Europa uppskattar att det såldes 10 miljoner lastbilar, under perioden som kartellen pågick, till ett överpris på cirka 103 000 kronor per lastbil.


LÄS MER: Så hanterade VW:s nya chef dieselskandalen

Lämna ett svar