Många har inte bytt till vinterdäck

Undersökningen genomfördes 10-11 november, alltså strax efter att det kraftiga snöovädret drog in över Sverige.

Den visar alltså att var tredje svensk haft sommardäck på bilen de senaste veckorna fast det varit risk för halka.

Undersökningen visar också att nära var fjärde svensk inte hann byta till vinterdäck innan det kaotiska vintervädret plötsligt kom. Av deltagarna från Stockholm uppger 24 procent att de inte hann byta från sommar- till vinterdäck innan snöovädret.

– Vi ser en märkbar ökning av trafikskador just nu. Det handlar i många fall om avåkningar och kollisioner då man glidit in i framförvarande bil eller kört på stillastående fordon.

Åk inte till verkstad – byt på plats

– Nu gäller det att de som fortfarande har sommardäck på sina fordon inte försöker ta sig till verkstaden utan i stället byter däcken på plats, säger Caroline Ulliana, informationschef på If i ett pressmeddelande.

Hennes uppmaning beror förstås på att det råder ett så krävande vinterväglag i den allra största delen av Sverige.

I undersökningen uppger vidare nära var femte förare att de haft problem i trafiken i samband med den senaste veckans snöoväder.

Drygt var tionde bilist har fastnat med bilen i snön eller inte kunnat sig till jobbet i tid eller inte kunna komma till jobbet överhuvudtaget. Även när det gäller detta har situationen varit värst i Stockholm: Drygt varannan bilist i Stockholm har drabbats av problem i trafiken på grund av snön.


LÄS MER: Däckbyte – få koll på datumen och reglerna

Lämna ett svar