Svensk teknik – ladda elbilen under färd

Almedalsveckan pågår för fullt.

Renault, Nissan, Volvo och Mitsubishi är några av de biltillverkare som har varit på plats på Gotland i veckan för att bland annat prata om de positiva sidorna med elbilar.

Kanske är det elbilar som är det dominerande diskussionsämnet när det gäller framtidens bilindustri – men det finns också rum för andra moderna tekniker.

Ny test-elväg presenterad

Om man har en elbil så är en tydlig nackdel batterierna som måste laddas. Det kan bli omständigt och en resa kan ta längre tid än med bensindriven bil.

Nu har dock en forskargrupp i Lund presenterat en test-elväg som kan göra allt det där – samtidigt som du kör.

Med hjälp av en skena i vägen kan bilen hämta el när den är parkerad eller i rörelse.

– Om tunga fordon ska kunna gå på el är elvägar enda alternativet, säger Mats Alaküla, professor i elektroteknik vid Lunds Tekniska Högskola, till Ny teknik.

– Det skiljer den från andra lösningar. Eftersom man inte behöver gräva upp asfalten är den enkel att installera, säger projektledaren och upphovsmannen Dan Zethraeus.

 LÄS MER: Återvunna plastflaskor ska ersätta asfaltsvägar

En kilometer lång

Prototypen som visades upp under Almedalsveckan var av det kortare slaget som var tänkt som parkeringsladdare, men enligt Dan Zethraeus kan den lika gärna göras en kilometer lång och ladda fordon körandes på en motorväg.

Utvecklingen finansieras av Energimyndigheten, som spenderat 12 miljoner kronor, och i höst ska en 200 meter lång teststräcka i Lund vara färdigbyggd.

De har även tänkt på en lösning för vintertider.

– Vi har byggt en plog som vi också testat, säger Zethraeus till Ny teknik.

 Sugen på en elbil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar