Banksys polisskåpbil såld för galen summa

Banksy är världsberömd trots att ingen vet vem det är. Namnet är en pseudonym och används av en brittisk graffitikonstnär.

Han är känd för sina satiriska och samhällskritiska graffitimålningar och har verkat på platser i hela världen och han har sålt verk för miljonbelopp till bland annat Angelina Jolie.

Tidigare i år påstod några forskare vid Queen Mary University of London att de funnit hans sanna identitet.

Ett av hans många berömda verk är hans polisskåbil som går under namnet ”SWAT Van”. Målningen skildrar fem stycken tungt beväpnade poliser som blir lurade av en pojke med Dorothy från ”Trollkarlen från Oz” på andra sidan bilen.

Banksy graffitimålade skåpbilen och visade upp den i samband med en utställning 2006 – där kändisar som Brad Pitt, Angelina Jolie, Cameron Diaz, Jude Law och Dennis Hopper stod på gästlistan.

 LÄS MER: Här tankar du billigast i Sverige – län för län

Såldes på auktion

Därefter försvann bilen från ljuset men kom åter upp på tapeten förra veckan när det stod klart att den skulle auktioneras ut i samband med Bonhams efterkrigs- och samtidskonstutställning.

Utställningen hölls i London 29 juni och mycket riktigt så såldes polisskåbilen.

Priset hamnade på hissnande 2,5 miljoner kronor, men det är inte känt vem som öppnade plånboken.

Den förväntades inför utställningen att gå för mellan 2,3–3,4 miljoner kronor.

Banksy har tidigare uppmärksammats när han var nere och målat på Västbankens mur, där samtliga motiv är målade på den palestinska sidan.

 Läge för lite roligare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar