Så krocksäker är nya Toyota Prius

När Toyota utvecklade den fjärde generationen Prius lade de mycket fokus på säkerheten. Målet var att få världens mest sålda miljöbil krocksäker. Och resultatet har hittills blivit lyckat.

Nyligen krocktestades Toyota Prius av amerikanska krocktestinstitutet IIHS och fick högsta betyg i alla delmoment. Och nu har alltså den japanska miljöbilen även visat sig hålla måttet med råge i det europeiska krocktestet.

Helhetsbetyget blev det allra bästa: fem stjärnor av fem möjliga.

I delmomentet förarstödsystem är Toyota Prius bäst av alla. När det gäller delmomentet vuxenskydd är Toyota Prius lika bra eller bättre än förra årets krocktestade bilar i samma klass – ”Stora familjebilar”. Detsamma gäller för delmomentet fotgängarskydd. I delmomentet barnskydd lyckas Toyota Prius sämst i jämförelse med de andra delmomenten, dock utan att vara dålig.

LISTA: Här är 11 farligaste bilarna du kan köpa

Har börjat mäta autobroms för fotgängare

Vid krocktestet med Toyota Prius införde Euro NCAP dessutom ett helt nytt moment som togs med i poängberäkningen. Momentet – autobroms – detekterar och skyddar fotgängare. Testet visar att ”Toyota Safety Sense”, som är standardmonterat i Prius, fungerar effektivt och avstyr potentiella kollisioner med fotgängare.

Det gick inte riktigt lika bra för nya ”sportiga” Suzuki Baleno i Euro NCAP:s krocktest. Utan det valfria säkerhetspaketet blev betyget måttliga tre stjärnor av fem möjliga. Med säkerhetspaketet gick det bättra: fyra av fem möjliga stjärnor. Det är naturligtvis ett bra betyg – om än inte suveränt.

Detta är första året som Euro NCAP tillåter två olika stjärnklassificeringar för samma fordon. Syftet är att få kunderna att lättare förstå fördelarna med att skaffa ytterligare krockundvikande utrustning.

Intresserad av nya Prius? se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar