Många mc-förare dör på småvägar

Försäkringsbolaget If har gjort en analys av förra årets dödsolyckor med motorcyklar i Sverige. 43 sådana olyckor skedde 2015. Analysen visar att över en tredjedel, eller rättare sagt 14 av de omkomna mc-förarna, dödades på småvägar med hastighetsbegränsningen 50 kilometer i timmen eller lägre.

– Även om farten är högre på större vägar är de också generellt säkrare. 40- och 50-vägar har ofta fler kurvor och korsningar där en bil plötsligt kan svänga ut. I en sådan situation är motorcyklister självklart mer utsatta än bilister, särskilt om de kör fortare än vad som är tillåtet, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

I nio av de 14 dödsolyckorna på mindre vägar krockade motorcykeln med en bil eller lastbil. Sådana olyckor sker mestadels i korsningar där bilen svänger ut och bilföraren antingen inte ser motorcykeln eller missbedömer avståndet till den.

LISTA: 12 bästa bilköpen i vår – hitta din nästa bil här!

Hälften av dödsolyckorna med sporthoj

I nära hälften av dödsolyckorna på 40- och 50-vägarna var motorcykeln av speciell sportig och snabb typ – av modellen supersport.

– Att så många supersportförare omkommer på småvägar är anmärkningsvärt. Den typen av motorcyklar hör knappast hemma på sådana vägar. Att som motorcyklist hålla hastigheten är mycket viktigt, även om man tycker att vägen är torr och fin och ingen bil syns till, säger Dan Falconer.

Motorcyklar av typen Supersport är utformade och konstruerade som en kopia av roadracingmotorcykeln – skapad för tävlingskörning på bana. Supersport-mc tillverkas av stora märken som Honda, Kawasaki och Ducati. Den har snabb acceleration och hög toppfart: minst 250 kilometer i timmen

Här är bra tips på hur motorcykeln kan göras säkrare inför sommarsäsongen.

Byta bil i vår? Här kan du se vad du kan få för din gamla bil

Lämna ett svar