Premiär för snabbaste Volvon någonsin

I dag överraskar Volvo med att presentera två nya Polestar-bilar. Hjärtat i de nya värstingbilarna är en trimmad tvålitersmotor som fått större turbo, kompressor, nya vevstakar, nya kamaxlar, större insug och en uppgraderad bränslepump.

Motorn på 1969 cc varvar upp till 7000 varv och jobbar med ett övertryck på maximalt 2 bar. Resultatet blir en maskin på 367 hästkrafter – en rejäl skillnad mot T6 på 306 kusar! Maximalt vridmoment är 470 Nm.

Motorn är matchad med fyrhjulsdrift från BorgWarner och den Polestar-optimerade åttaväxlade automatlådan Geartronic.

Båda bilarna gör 0-100 på 4,7 sekunder och har en elektroniskt begränsad topphastighet av 250 kilometer i timmen. Polestar har också sett till att banta bilen och flytta på kilona. Vikten på framaxeln är 24 kilo mindre än tidigare, och totalt är Polestar-Volvon bantad med 20 kilo.

Dubblar tillverkningsvolymen

Polestarbilarna har 20-tums fälgar, Polestar-optimerad elektronisk servo och nya bromsskivor från Brembo som mäter 371 millimeter fram och 302 millimeter bak..

Chassit har stötdämpare från Öhlins som är 80 % styvare fjädrar än T6 R-Design.

Första Polestar-Volvon för vanliga vägar lanserades 2014 på ett begränsat antal marknader. Nu lanseras bilen på totalt 47 marknader, och volymen dubblas – från 750 bilar till 1 500.

De nya bilarna är besläktade med nya Volvo S60 Polestar TC1 som rattas av Thed Björk och Fredrik Ekblom i WTCC – som drar i gång i Frankrike i dag.

Grunderna i både chassi och motor är de samma.

– Kärnfilosofin är den samma, och bilarna är utvecklade av folk med samma passion. det handlar om att skapa prestanda som kan användas i alla situationer, oavsett om det handlar om att vinna mästerskap, eller att ha en bil som är säker, funktionell och rolig att köra året runt, säger Thed Björk, som har varit med under utvecklingen, i ett pressmeddelande.

Helt fullutrustade från början

Bilen går att beställa redan i dag. S60 Polestar kostar 640 000 kronor och V60 kostar 10 000 kronor mer. Omkring 80 bilar är preliminärt öronmärkta för Sverige.

– Det är viktigt att säga att bilarna är helt fullutrustade från början för att få en rättvis bild av priset, det finns inget man kan lägga till, säger Polestars presschef Johan Meissner som befinner sig i Frankrike på premiären av WTCC.

Hur känns det att lansera den här bilen?

– Det är fantastiskt att vi kan lansera den samma dag som vi debuterar i WTCC i jakt på världsmästartiteln. Helt ny drivlina, ny motor, och att det är en global lansering, det känns absolut fantastiskt, säger Johan Meissner.

 

Köpa nya S60 Polestar? Se vad du kan få för din nuvarande bil – fri värdering!

Lämna ett svar