Polisen vädjar – lär er hur man kör i rondell!

En cirkulationsplats är det som många brukar kalla för rondell. Och det sägs att det finns omkring 3 000 cirkulationsplatser i Sverige. Alltså, alla som kör bil i Sverige borde kunna hantera en rondell.

Men polisen i Huddinge tycker inte att det ser så bra ut med rondellkörningen alla gånger. På sin sida på Facebook vill man nu utbilda oss i hur man kör i en cirkulationsplats.

Här pekar yttre befäl Reine Berglund med hela handen och visar var skåpet ska stå:

Det finns inget krav på att använda körriktningsvisare (blinkers) när du ska in i cirkulationen, av den enkla anledningen att det bara finns en färdriktning. Det underlättar dock för medtrafikanterna.

Då har vi kommit fram till att du ska köra motsols (har sett annat.) Och att du har väjningsplikt mot de fordon som redan är inne i cirkulationen. Välj lämpligt körfält – finns det skyltar och anvisningar så följer du dem.

Du ska använda blinkers om du byter körfält i cirkulationen (utan fara för andra). Anpassa körningen, visa hänsyn, och lämna med fördel cirkulationen från höger körfält (när det är dubbla).

Till sist, och kanske det som underlättar mest för medtrafikanter och skapar flyt i trafiken; ANVÄND BLINKERS när du ska ut från cirkulationen – ge tecken åt höger.

Vill ni förkovra er ytterligare så läs vidare på transportstyrelsen.se, därifrån kommer också underlaget till bildkollaget. Sök på ”cirkulationsplats”.

LÄS OCKSÅ: 10 regler svenska bilister vägrar lära sig

Byta bil? Se hur mycket du kan få för din gamla

Lämna ett svar