Elon Musk skakar om bilvärlden med Tesla Model 3

Elon Musk är skicklig på många saker. Det är tydligt när jag läser boken om honom skriven av författaren Ashlee Vance.

Från nördig allvetare och smart student till karismatisk vd för ett par företag som vill förändra världen. Vance tecknar ett porträtt av en person som drivs av en vision och som inte skyr några som helst medel för att nå fram.

Musk sätter orimliga tidsgränser, han tillåter inga nej-sägare och han pressar sin personal till det yttersta. Oftast genom att leva som han lär – mycket jobb och lite sömn.

Nej, Model S är inte världens bästa bil

När Ashlee Vance beskriver hur Elon Musk först mest var en investerare i elbilsprojektet Tesla men sedan blev engagerad vd och i praktiken räddade företaget från konkurs är det trovärdigt. Men när Vance beskriver Model S som ”världens bästa bil” kryper det lite i mig. Där håller jag inte alls med.

Och jag vänder mig också helt emot beskrivningen att Musk trotsat konventionerna och gått emot strömmen i bilvärlden. Visst har han flyttat gränser men sant är att när Musk verkligen skulle bygga ett småbilsföretag av ett gäng innovatörer och uppfinnare så krävdes det expertis från – den etablerade bilbranschen.

Musk har hämtat kunskap om design och produktion från personer med stor erfarenhet från tillverkare som Toyota, BMW och Mercedes. Bara logistiken för att serieproducera Tesla Roadster höll på att knäcka hela projektet.

Intresset för Model 3 är större än för någon annan bil

Att flera bilföretag också var delägare i Tesla under en period var viktigt för att få till en sund produktion och en vettig affärsplan. Elon Musk har använt sin egen vision och bilvärldens samlade kunskap för att bygga ett bilföretag som siktar på 500 000 sålda bilar år 2020. Elon Musk vill alltså bli om fyra år det Volvo år i dag.

Jag vill inte föringa Elon Musks prestation men sätta den i ett sammanhang. Allra bäst är kanske ändå att Elon Musk har visat att en ny bil fortfarande kan skaka om världen. Att bilar fortfarande väcker känslor och ha-begär. För intresset för nya Model 3 är klart mycket större än för någon annan bilmodell de senaste 20 åren – till och med större än för Model S och Model X.

Model 3 blir en direkt konkurrent till de kommande elbilarna från bland annat Volvo och Audi och i praktiken når de kunderna ungefär samtidigt – sommaren 2018.

Byta till elbil? Så mycket får du för din gamla – kolla värdet här

Lämna ett svar