Officiell: Peugeots nya suv 3008

Med det menar Peugeot följande: genom ett knapptryck aktiveras:

Synen – genom att ändra miljöbelysningens färg och intensitet i kupén.

Hörseln – genom FOCAL ljudsystem och att kunna programmera musiken efter egen smak.

Känseln – genom åtta olika massageval i de ergonomiska sätena.

Lukten – genom doftaktivering i kupén.

Mycket av fokus ligger på den interaktiva förarmiljön. Instrumenteringen är placerad ovanför den kompakta ratten och samlad i det 12,3 tum stora digitala fönstret med futuristisk grafik.

Vyn, utseendet och placeringen av hastighetsmätaren och andra instrument går att utforma efter personligt tycke, smak och behov. Om föraren vill integrera navigationskartan i detta fönster, vilket ska ge en virtuell känsla, kan hastighetsmätare och andra instrument ta plats på sidorna i det digitala fönstret.

Den viktigaste informationen, som radio, klimatanläggning, navigation, inställningar, telefon eller Mirror Screen – som tillåter en spegling av mobilen – styrs via de sju knapparna i mittkonsolen.

BILTEST: Vi kör Fords nya tuffa suv Edge

Många finesser i nya 3008

Andra interaktiva finesser är röststyrt navigationssystem i 3D med trafikupplysningar i realtid samt röstkommandon på flera funktioner.

Förarhjälpmedlen är, som sagt, många. Här ett urval:

Trötthetsvarnare.

Filhållningsassistent.

Dödavinkelvarnare.

Avkänning av hastighetsbegränsning.

Automatisk omkoppling till helljus.

Active Safety Brake och Avståndsvarnare.

Vision Park 360 och Parkeringsassistent för säker stadskörning.

Nya Peugeot 3008 är 100 kilo lättare än sin föregångare. Det ska, enligt Peugeot, innebära lägre bränsleförbrukning, högre passiv säkerhet samt en imponerande prestanda.

Lansera under senhösten

Motorerna tillhör de helt nya motorfamiljerna Blue HD och PureTech. Samtliga bensinmotorer och de flesta dieselmotorna ska vara ”Best in class” när det gäller låg bränsleförbrukning och låga utsläpp.

Peugeot har också lagt en hel krut på last och förvaring. Golvet i bagageutrymmet kan ställas i två olika höjder för att frakta ömtåliga saker och flera olika sorters last.

Genom att fälla det modulära passagerarsätet blir det, enligt Peugeot, möjligt att frakta upp till tre meter långa föremål.

Peugeot 3008 har världspremiär på bilsalongen i Paris i slutet av september i år och lanseras i Europa med start under senhösten.

Byta till Peugeot? Se vad du kan få för din begagnade bil här

Lämna ett svar