Fiat kan kastas ut ur Tyskland

En storkonflikt är på väg att blossa upp inom bilindustrin med jättarna Fiat/Chrysler och Volkswagen i centrum. Och allt började med Volkswagens fusk med avgasrening och mätning i USA.

Direkt efter att VW-fusket blev offentligt bärjade den tyska transportmyndigheten KBA att undersöka en rad bilar från olika tillverkare.

Uppgifter i den tyska tidningen Bild säger nu att myndigheten misstänker att bilar från Fiat/Chrysler fuskar.

Enligt tidningen ska Fiat-bilarnas avgasrening stänga av efter 22 minuter. Ett normalt avgastest tar vanligtvis 20 minuter vilket betyder att avgasreningen har full effekt bara under själva testet.

LISTA: Vårens 10 sämsta bilköp

Kan bli säljstopp i Tyskland

I samma tidning förklarade en person från Tysklands transportdepartement att ett resultat kan bli att Fiat inte tillåts att sälja sina bilar i Tyskland. Tyskland är Fiats näst största marknad och som ett resultat av misstankarna har värdet på Fiats aktie fallit.

Allt började tidigare i år då en tysk miljögrupp pekade ut Fiat 500 X med en 2,2-dieselmotor för att den ska ha haft mycket höga nox-värden i avgaserna. Konflikten blev ytterligare värre i förra veckan där Fiat inte kom till ett möte med den tyska transportministern Alexander Dobrindt.

Istället får Fiat stöd av Italiens transportminister Graziano Delrio. Fiat har också tillbakavisat alla anklagelser och säger att de följer de utsläppsregler som finns.

Nu kan Tyskland inte komma så långt med ett eventuellt förbud då ett EU-godkännande gäller i samtliga 28 medlemsländer. Enligt EU:s regler är också Italien ansvarigt för att testa bilar från Fiat och det skulle krävas att myndigheterna i Tyskland överbevisar italienarna för att ett förbud ska träda i kraft.

Byta till snålare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar