Nya budget-Teslan har premiär på torsdag

Sin vana trogen är Teslas vd Elon Musk snabb med att visa sina produktnyheter. Musk har under en längre tid lovat att visa Tesla Model 3, bilen som ska få Tesla lönsamt och bilen som är det närmaste vi kommer ”en Tesla för folket”, den här våren. Men produktionsstart blir det tidigast nästa år.

Elon Musk har bjudit cirka 800 personer till Teslas designstudio i Hawthorne, Kalifornien. Av de 800 är 650 tidigare Tesla-ägare och enligt Musk har de bjudits in för att företaget vill visa sin uppskattning till de trogna köparna och ägarna.

Nya Tesla Model 3 ska få en prislapp på under 35 000 dollar vilket i USA i praktiken betyder ett pris från handlarna på under 30 000 dollar. Bilen väntas vara i samma storlek som en Audi A4 och till formen en Model S fast mindre.

Går att beställa redan den här veckan

Tesla-ägare har sedan den 16 mars kunnat vara med i ett lotteri där vinsten är en möjlighet att teckna order på en Model 3. Övriga kan förbeställa en bil hos en Tesla-handlare den 31 mars och den 1 april.

Det ryktades tidigt om att vi inte skulle få sen en helt färdig Model 3 på visningen på torsdag men enligt de senaste uppgifterna så ska det finnas en körbar bil på plats, vilket i så fall skulle indikera att Tesla har kommit en bra bit närmare produktionsstart.

Enligt flera branschbedömare blir det här Teslas viktigaste bil hittills. Model S och Model X, som ska finnas i Sverige efter sommaren, har båda varit dyra bilar. Men trots prislappen har Elon Musk inte lyckats få företaget att gå med vinst.

Siktar på 500 000 elbilar per år

Med Model 3 ska Tesla visa att de kan bygga många bilar och att de kan hålla deadlines. Lyckas Tesla med båda de sakerna finns det en möjlighet att nå produktionsvolymen 500 000 bilar 2020, som Tesla officiellt lagt som mål.

Konkurrensen om elbilskunderna ökar också med flera konkurrenter på gång att visa bilar som har motsvarande räckvidd som en Tesla. Inom ett par år har tillverkare som Mercedes, Audi, BMW och Volvo, alla elbilar som kan konkurrera med Tesla Model S och Model 3. Enligt Elon Musk är det också uppenbart att Apple kommer att visa en egen bil inom ett par år.

Elon Musk är också övertygad om att självkörande bilar är framtiden och liknade nyligen i en intervju icke självkörande bilar med ”häst och vagn”.

Med tanke på det uttalandet och på Elon Musks ständiga förmåga att ligga i framkant i teknikutvecklingen kommer vi troligen att få se en hel del självkörande-teknik i Model 3.

Byta till elbil? Se vad du får för din gamla bil här!

Lämna ett svar