Motorn för flygande bilar ska nu testas

Newtons tredje lag är ”aktion = reaktion”. Och genererar en motor ingen reaktionskraft så kan den inte driva något framåt. Det hela kan, enligt Illustrerad Vetenskap, liknas vid en fläkt som ställs på däcket till en segelbåt – ingenting trycks bakåt och därfår åker inte segelbåten framåt.

Men den omöjliga motorn EmDrive ska nu överbevisa Newton genom att skickas upp i omloppsbana runt jorden och där köra en satellit utan någon slags bränsle.

EmDrive, från ingenjören Guido Fetta på företaget Cannae, skapar i stället drivkraften genom mikrovågor i en konformad kammare med reflekterande väggar. Vågorna sicksackar mellan sidorna och skapar framdrift genom att skapa ett större tryck ner mot den stora, bakre änden.

Ska testas i rymden

Låter ju bra, men motorn generar alltså ingen reaktionskraft och borde inte fungera. Å andra sidan säger Nasa och flera andra organisationer att de testat motorn och faktiskt uppmätt framdrift.

Och det är anledningen till att motorn nu ska testas i vaccuum, i rymden, för att visa om den fungerar eller inte. Gör den det är steget inte långt till flygande bilar, ren energi och långa rymdresor. Motorn skulle kunna drivas av solceller och nå sådana hastigheter att vi till exempel skulle kunna ta oss till Mars på enbart 70 dagar.

Sugen på en modernare bil med nya finesser? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar