Test: Den snabbaste och galnaste kombin

När jag parkerar Audis värstingkombi RS6 Performance på gatan så ser den rätt oansenlig ut. Det är klart att de dubbla avgasrören och de riktigt feta lågprofildäcken avslöjar vad det handlar om.

Men det är faktiskt grannbilen Mercedes GLC Coupé som drar till sig de flesta blickarna. Det är den som alla frågar om och vill titta in i.

Tills jag startar motorn.

Prestandan är ovanlig

Audis V8 på fyra liter levererar 605 hästkrafter och ett skönt muller på tomgång. Då börjar fokus flyttas från Mercedes-dieselns knackande.

Fler och fler vill åka med och under en kväll roar jag allt från en treåring som bara älskar att sitta och titta på alla knappar till 75-åringen som håller i sig så att knogarna vitnar i baksätet.

Det är få personer som varit i närheten av prestandan i Audi RS6 Performance.

När jag knappar fram dynamic-läget på körprogrammet och trycker gasen i botten är det bara att låta sig sugas fast i ryggstödet. Motorljudet är bedövande vackert och snarkningarna vid gassläpp är beroendeframkallande.

Precis som bilar som Jaguar F-Type och Mercedes AMG GT går det inte att hålla sig ifrån att köra på gasavslag och njuta av motorn. Det spelar ingen roll hur stort batteri Tesla plockar in i sin Model S – ljudet och kraften från en V8 kommer aldrig någonsin att gå att ersätta med en elmotor.

LÄS MER: Vi blir hänförda av nya superbilen Honda NSX

Har trimmat växellådan

Om jag ändå ska gnälla på något så är det den åttastegade Tiptronic-automatlådan. Audi har trimmat växellådan för att snabba på accelerationen men jag hade gärna sett ännu snabbare och tydligare växlingar. Jag vill ha lite mer av känslan i Porsche-lådorna där det är tydligare ”slag” vid varje växling.

Sen kan man förstås undra hur vettigt det verkligen är att bygga en kombi med racerbilsprestanda. För hur kraftfull motorn än är så märks det att det är en bil som imponerar allra mest rakt fram. Och att du kan ställa om från rejsig motorvägskörning till vardagstrafik med en knapptryckning på körlägesväljaren. I läget Comfort och en lätt högerfot blir Audi RS6 Avant väldigt lik en vanlig A6 med säg en trelitersmotor.

Styrningen skulle kunna vara bättre och bilens form och vikt gör sig förstås påmind när det börjar svänga ordentligt.

Biltest: SsangYong Tivoli – en trevlig liten suv

Nya Audi har 605 hästkrafter.

Nya Audi har 605 hästkrafter.

Bilen kan göra 0-100 kilometer i timmen på 3,7 sekunder.

Bilen kan göra 0-100 kilometer i timmen på 3,7 sekunder.

"Det är givet att bilgudarna hade en rätt knasig dag på jobbet när de kom på att bygga Audi RS6 Performance", skriver Jan Erik Bergren.

”Det är givet att bilgudarna hade en rätt knasig dag på jobbet när de kom på att bygga Audi RS6 Performance”, skriver Jan Erik Bergren.

Audi RS6 Performance kostar från 1 165 200 kronor.

Audi RS6 Performance kostar från 1 165 200 kronor.

Motorn är en åttacylindrig V-motor.

Motorn är en åttacylindrig V-motor.

Audi har trimmat växellådan för att snabba på accelerationen.

Audi har trimmat växellådan för att snabba på accelerationen.

Inbjudan till dragrace

Ute på motorvägen händer det mer än en gång att en bil med ett gäng unga killar glider upp vid sidan och vill bjuda in till dragrace. Jag måste erkänna att jag blir sugen men så sitter familjen i baksätet och det blir till att låta Comfort-läget vara kvar.

Sen är det en annan sak att när jag ska filma bilen så tar jag några extra varv – bara för att få lyssna på och känna V8-motorn. Man måste passa på – för man vet aldrig när bilgudarnas galna dagar för alltid är över.

 

 

MOTOR

 

Audis V8 på fyra liter visar i RS6 Performance upp en imponerande bredd. I snällaste läge på körprogramväljaren är den som vilken 2,5- eller trelitersmotor som helst, speciellt om jag är snäll på högerfoten. Men i dynamic-läget blixtrar den till och blir värsta racern.

 

KÖRUPPLEVELSE

 

Kraften är förstås gravt beroendeframkallande och det här är en bil som är svår att äga utan att ständigt behöva titta i backspegeln efter polisbilar. Men styrningen och chassit kunde vara bättre och bilens form och tyngd märks när jag börjar att svänga. Det understyr väl mycket.

 

UTRUSTNING

 

Det finns i praktiken ingen gräns för hur mycket du kan kosta på en RS6 trots att grundpriser ligger en bit över en miljon kronor. Och det är kanske så det ska vara. Den som har råd med 1,1 miljon kronor har också råd med 1,4. Sen är det en annan sak att jag tycker att viss grundläggande utrustning borde vara standard.

 

KOMFORT

 

Stolarna är sportiga och sköna och ger bra stöd när jag verkligen vill gasa på. Men lågprofildäcken ger ifrån sig ett rätt högt vägljud och vindbruset finns där också. Det är lite ansträngande att föra ett samtal i bilen. I dynamic-läget är bilen väldigt hård och stötig.

 

MILJÖ

 

Det är lite orättvist att ens sätta betyg på RS6 Performance i den här kategorin. Bränsleförbrukningen är brutal mest för att det du inte vill köra den här bilen lugnt, du vill verkligen gasa på. Men det blir en geting extra för att körprogrammet verkligen är brett.

 

SÄKERHET

 

Adaptiv farthållare kostar extra liksom flera andra säkerhetssystem. Det är bara det så kallade pre sense basic som ingår i grundpriset. Justerbar luftfjädring med reglerad dämpning är standard men dynamisk styrning behöver köpas till. Understyrningen påverkar också negativt. Plus för fyrhjulsdriften.

 

DESIGN

Att grannarna tittar mer på Mercedes GLC Coupé än på den betydligt häftigare RS6 Avant säger väl en del om hur Audi valt en väldigt försiktig väg för sin värsting-kombi. Det syns verkligen inte att det här är ett fartmonster. Kanske rätt – men lite mer DTM-stuk på front och motorhuv hade inte skadat.

 

INTERIÖR

 

Audi har som bekant valt att inte haka på trenden med stora pekskärmar utan behåller sitt reglage i mittkonsollen kombinerat med en bildskärm. Det är inte heller helt digital instrumentering utan ett slags mellanting med många knappar på lite olika platser i bilen. Snygga färger och exklusiva material bidrar till det fina helhetsintrycket.

 

EKONOMI

En miljon räcker inte långt när du ska shoppa en Audi RS6. Extrautrustningen är också väldigt dyr. RS6 är också en bil som kan köras hårt av vissa ägare vilket sänker andrahandsvärdet. När nästa version kommer med ytterligare tio hästkrafter kan det påverka värdet negativt – eller tvärtom om nästa version skalas ner så kan din värstingversion bli en klassiker.

 

LASTA

 

Vill du ha sportbilsprestanda och kunna lasta in en barnvagn eller en hundbur så är det här helt rätt bil dig. Det är en kombination som inte finns i så många bilar. Det är också bra plats i baksätet och du har vanlig lastkomfort i kupén med mugghållare och usb-uttag. Inte heller det är så vanligt i sportbilar.

 

Totalt: 31 (av 50)


Sugen på en Audi? Se vad du kan sälja din gamla för här

Lämna ett svar