Många svenskar fortsätter fultvätta

För att uppmärksamma problem med biltvätteri på gatorna, så kallad fultvätt, införde Svenskt Vatten 2014 Stora Biltvättarhelgen. Den infaller, i år, nu till helgen, 23-24 april. Syftet med kampanjen är att informera och inspirera bilägare att tvätta rätt för miljön. Vid biltvättar på gatan förorenas naturen av giftiga ämnen som tungmetaller, oljerester och kemikalier .

– Kunskapen om vilken stor miljönytta en modern biltvätt ger måste bli större. Jag är övertygad om att när du förstår hur mycket miljögifter din biltvätt på gatan innehåller och hur det påverkar vattnet där ni badar och fiskarna ni fångar, så blir det självklart att inte fultvätta, säger Anna Linusson, och fortsätter:

– Låt det bli vårens diskussion med grannarna – hur ni tillsammans tar hand om era närliggande vattendrag genom att alltid använda biltvätten.

GUIDE: 10 värsta misstagen när du tvättar bilen

Utveckling åt rätt håll – men sakta

Utvecklingen mot färre fultvättar går åt rätt håll, men mycket långsamt. Sedan 2014 har fultvättandet minskat från 26 procent till 22 procent av de svenska bilägarna, visar Svenskt Vattens undersökning.

I undersökningen anser nio av tio bilägare att det är viktigt att agera miljövänligt och 86 procent av bilägarna kan tänka sig att betala för att skona miljön när de tvättar bilen. Ändå anges priset som en av de viktigaste anledningarna till varför de tvättar bilen ute på gatan.

Och trots det angivna miljömedvetandet hos så många fortsätter alltså fultvättandet av bilarna.

Byta bil i vår? Se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar