Google nära att köpa Tesla

Det är i boken om Elon Musk, skriven av författaren Ashlee Vance, som det avslöjas hur nära det egentligen var att Google köpte Tesla. Elon Musk hade stora problem med leveranserna av Model S – trots ett väldigt stort förhandsintresse.

Tesla Motors lyckades inte få alla som stod i kö att verkligen köpa bilen.

Anledningen var några barnsjukdomar på modellen samt uppgifter om att andrahandsvärdet kunde sjunka.

Elon Musk agerade snabbt när han fick kännedom om problemet. Han flyttade ett stort antal personer till försäljningsavdelningen med en enda uppgift: att ringa alla som ställt sig i kö för en Model S och få dem att köpa bilen.

Google ett par veckor från köp av Tesla

Musk kontaktade också sin vän, Googles medgrundare Larry Page, för att diskutera en affär.

Enligt uppgifterna i boken var Google ett par veckor ifrån att köpa Tesla Motors. Googles advokater synade affärsförslaget och hade vissa åsikter om Musks krav på finansiering och Musks starka önskemål om att verkligen få Tesla Motors att börja leverera elbilar i stor skala. Musk hade inte gett upp sin dröm, men han behövde hjälp med att hålla Tesla vid liv.

Enligt författaren Ashlee Vance ska Elon Musk ha utttyckt sin frustration över situationen och kvalitetsproblemen på Model S med orden: ”bilen suger”.

Under tiden advokaterna funderade fick Tesla igång försäljningen och avtalet rann ut i sanden. Eller rättare sagt, när krisen vändes till en framgång blev Tesla Motors för dyrt för Google att köpa.

Nästa bil kan heta Model Y för att bilda S-3-X-Y

I dag står Tesla Motors inför en ny stor utmaning, att bygga Model 3 i stor skala. En kul detalj i boken också historien bakom namnet Model 3. Elon Musk ville döpa bilen till Model E för att hans serie bilar skulle bilda ordet S-E-X. Men Ford vägrade att släppa till namnet E som man tyckte påminde för mycket om Model T.

I stället valde Musk Model 3 och det spekuleras nu om att nästa bil ska heta Model Y för att bilda S-3-X-Y.

Google har fortsatt att utveckla sin serie självkörande bilar och då och då kommer det rykten om att Google tänker köpa produktion av något annat företag.

Och det är väl inte helt osannolikt att Tesla och Google någon gång i framtiden kommer att ta upp de där förhandlingarna igen.

Köpa en Tesla? se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar