Lista: 10 mest sålda begbilarna

Enligt statistiken från KVD Bilpriset steg försäljningen av begagnade bilar med 1,6 procent första kvartalet i år jämfört samma period 2015. Ökningen motsvarar 3 755 fler sålda bilar.

Det innebär att den totala försäljningssiffran för begagnade bilar januari till mars i år blev 264 359 exemplar. Och det är den högsta siffran någonsin för ett första kvartal. Rekord med andra ord.

– Begagnatmarknaden är glödhet. Vi har sett en stark positiv trend de senaste fyra åren med stadig tillväxt. Tidigare köpte många bilägare en ny bil för att slippa problem. Idag, när bilarna är bättre, är en begagnad bil också problemfri i många fall, säger Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser, och fortsätter:

– Dessutom är det stor skillnad i ägandekostnad mellan en ny och en begagnad bil. Det gör att allt fler privatpersoner väljer begagnat i dag.

Svarta listan: Här är 11 farligaste begbilarna enligt Folksam

Försäljning av äldre bilar ökar kraftigt

Värt att notera är också att den vanligtvis populäraste begagnatkategorin – bilar som är tre år gamla (ofta tjänstebilar ) – sålde sämre än tidigare. Istället ökade försäljningen av bilar som är fem till sex år gamla samt bilar som är yngre än ett år.

– Många tjänstebilar säljs när de är cirka tre år gamla. Första kvartalet 2015 var ett svagt år för tjänstebilsförsäljningen, vilket borde innebära färre sålda begagnade bilar detta kvartal. Men så blev det inte.

– Istället ökade försäljningen kraftigt bland äldre bilar. Det talar för att efterfrågan på begagnat är större än någonsin. Hade det bara funnits fler begagnade bilar till salu hade den totala försäljningsökningen varit större, säger Jonas Björkman.

Färre bensindrivna bilar bytte ägare till förmån för dieselbilarna. Mest ökade bilar med alternativa bränslen som el, gas samt hybrider. Men trots ökningen utgör dessa bilar inte mer än två procent av samtliga sålda bilar under första kvartalet.

LISTA: 11 sämsta bilköpen på Blocket

Elbilar börjar komma in på begmarknaden

– Elbilar börjar komma in på andrahandsmarknaden i något större skala än tidigare, om än från mycket låga nivåer, säger Jonas Björkman.

När det gäller begagnatförsäljningen i olika län bytte flest bilar ägare i Västra Götaland följt av Stockholm. Försäljningssiffrorna i dessa län var 43 056 exemplar respektive 40 762.

Totalt i landet är Volvo V70 den i särklass populäraste begagnatmodellen. Tvåan på tio i topp-listan – Volkswagen Golf – kommer långt efter. Till trean – Volkswagen Passat – skiljer väldigt lite. Desto större är hoppet sedan ner till fyran Saab 9-5. Sedan blir det desto jämnare mellan bilarna ner till tiondeplatsen där Opel Astra ligger.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar