Audi avslöjar: Nya A8 kommer nästa år

Audi Prologue, som ritats av designchefen Marc Lichte, visades för första gången upp på Los Angeles Auto Show 2014. Det här var en bil som skulle skvallra om hur den tyska biltillverkaren tänkte sig framtiden för sina allra lyxigaste modeller. Och nu är framtiden snart här.

Audis vd Rupert Stadler har under företagets bolagsstämma avslöjat att en helt ny generation av biltillverkarens flaggskepp A8, en modell som konkurrerar med Mercedes S-Klass och BMW 7-Serie, kommer att lanseras under nästa år. Stadler bekräftar också att bilen kommer att ha självkörande funktioner, ett system, som Audi valt att kalla Piloted Driving. Men det blir inte tal om några högre hastigheter, bilen ska bara kunna köra själv upp till 60 km/h.

– Det kommer att dröja till 2025 innan vi får se helt självkörande bilar, säger Rupert Stadler.

LISTA: Årets 13 mest intressanta bilmodeller

Premiär i Genève eller i Frankfurt

Konceptbilen Audi Prologue är en tvådörrarskupé med en längd på 510 centimeter, hjulbas på 294 centimeter och bredd på 195 centimeter. Det är något kortare än dagens Audi A8, men det är inte troligt att de måtten kommer att gälla för kommande A8. Det är inte heller troligt att exakt den V8-motor på fyra liter och 605 hästkrafter som sitter under huven på konceptbilen kommer att sitta i nya A8 när den lanseras. Däremot kan vi förvänta oss minst en hybridversion – och kanske en nyutvecklad W12:a.

Mycket av den eleganta designen från Audi Prologue lär gå att känna igen i kommande Audi A8. Och det är Marc Lichte som står bakom skapelsen som vi kanske kan få se på bilsalongen i Genève eller i Frankfurt nästa år.

Byta till Audi? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar