Långtestbilen en succé i Europa

Ett riktigt rymligt baksäte. Stort bagageutrymme, automatlåda, fyrhjulsdrift och en stor dieselmotor. Det räcker långt på bilmarknaden i Sverige och Europa.

Hittills i år har det sålts 1948 Skoda Superb i Sverige vilket gör Skodas storkombi till den 33:e bäst säljande bilmodellen i hela landet. Bäst säljer som väntat Volvo V70, trots att det är en utgående modell, med totalt 16649 sålda bilar. Superb-syskonet VW Passat är trea hittills i år med 10065 sålda bilar.

Lite närmare är det mellan VW Passat och Skoda Superb när vi tittar på försäljningen i hela Europa. Där toppar Passat det som kallas Midsize-segmentet med totalt 111 313 sålda bilar. Superb är tvåa i klassen i Europa med 47808 sålda bilar hittills i år, att jämföra med 24363 sålda bilar förra året.

Superb gick till final i årets bil 2016

Dagens version Skoda Superb presenterades våren 2015 och började säljas på allvar i Europa sommaren samma år.

Superb gick lite överraskande till final i Årets Bil 2016 där den placerade sig på sjätte plats av de sju i slutomröstningen.

Vi inledde vårt långtest av Skoda Superb kombi före sommaren och har njutit av det stora utrymmet, det låga ljudet i kupén och de fina vägegenskaperna.

Att Skoda också ligger lägre i pris påverkar förstås en hel del. Köregenskaperna och detaljkvaliteten skiljer inte så mycket jämfört med betydligt dyrare Volkswagen Passat. Och på flera marknader i Europa har dessutom Skoda ett väl ansett varumärke.

Men det finns förstås skillnader jämfört med Passat.

Det är tydligt att Skodas ingenjörer vill ha en rejälare känsla och en på flera sätt ”tyngre” bil än kollegernas på Volkswagen. Vi har redan nämnt att dörrar och lås upplevs trögare än på Passat och att känslan i gaspedalen är annorlunda.

Superb är inte lika fjäderlätt i ratten som flera av de andra bilarna inom VW-koncernen som byggs på samma plattform.

Byta till en Skoda Superb? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar