Har Apple och Google kört fast med bilarna?

I dagarna ska Uber och Volvo erbjuda självkörande bilar till sina kunder i Pittsburgh. Det är starten på ett konkret försök att bygga digitala tjänster med hjälp av självkörande bilar.

Det är också ett slag i ansiktet på företag som Google och Apple som i många, många år försökt att utveckla något liknande. Nu menar flera branschexperter att Google och Apple misslyckats.

Googles tidigare projektledare Chris Urmson brukade säga att när hans son var mogen för att ta körtkort skulle det inte behövas – då skulle bilarna köra sig själva. Årtalet Urmson pekade på var 2019 – och Google är inte ens nära en färdig produkt trots att deras utvecklingsprojekt rullat i över sju år.

Apple satsar på mjukvaruplattform i stället

Apple sägs ha stuvat om rejält bland sina anställda i det bilprojekt som aldrig blivit helt offentligt. Många har fått lämna Apple som nu i stället satsar på att bygga en komplett mjukvaruplattform för bilar.

En plattform som ska omfatta såväl underhållning som rena digitala nyttotjänster samt funktioner för självkörande.

Google har tecknat ett samarbetsavtal med Fiat/Chrylser men anses nu ligga långt efter företag som Volvo, Tesla och Mercedes.

En anledning till misslyckandet är att Google aldrig lyckades skaffa sin en stark partner i bilvärlden, inte förrän nu med Fiat/Chrysler, och att biltillverkarna inte velat släppa ifrån sig initiativet eller vinsten. Ingen biltillverkare vill enbart vara leverantör av ”plåtburken” när alla vet att pengarna finns i de digitala betaltjänsterna.

Möjligen underskattade också både Google och Apple svårigheten i att bygga bilar, ett misstag som många teknikföretag gjort före dem.

Satsa på tjänster och mjukvara

Talande är också det faktum att några av de som lämnat Google startade företaget Otto för att utveckla mjukvara för självkörande bilar och lastbilar. Otto inriktade sig sedan mer och mer på lösningar för lastbilar på motorvägar och transportlogistik. I dag är Otto ägt av Uber.

Google väntas nu ha två val:

1) Utveckla en färdig programvara för självkörande bilar som de säljer till andra.

2) Använda sitt kunnande för att bygga upp en tjänst liknande Ubers.

Men hur de än väljer så ligger de nu långt efter sina konkurrenter.

Funderar du på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar