Lagen måste ändras för Volvo-experiment

– Det är en teknikutveckling som pågår och går väldigt fort. Därför är det viktigt att vi har ett regelverk som hänger med och samtidigt främjar teknikutvecklingen, säger infrastrukturminister Anna Johansson (s), till NyTeknik.

Med ”teknikutveckling” syftat hon i första hand på Volvo. Biltillverkaren i Göteborg tänker nästa år starta ett projekt med självkörande stadsjeepar.

Bilarna ska testas av privatpersoner i Göteborgsområdet och kommer att kunna köras utan att föraren använder vare sig händer eller fötter. För att testerna ska kunna komma igång krävs nya regelverk.

Gäller främst ansvarsfrågan

Det är i första hand därför regeringen har tillsatt en utredning för att ta fram ett lagförslag på området. Utredare är Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Han säger:

– Framförallt när det gäller ansvarsfrågan behöver man lagrum och vi har föreslagit en sådan lag. Det måste vara tydligt med vad som gäller. Traditionellt har vi ett föraransvar, men det ska inte behöva vara så om man har ett förarlöst fordon.

Jonas Bjelfvenstam menar att testorganisationen – i detta fall Volvos – måste ta fullt ansvar ifall olyckan är framme.

Personlig integritet är ytterligare en fråga

Datainspektionen var kritisk till det första utredningsförslaget. Myndigheten saknade framförallt en analys av testverksamhetens inverkan på den personliga integriteten – i de förarlösa forden tas mycket information upp.

Infrastrukturminister Anna Johansson verkar vara inne på samma linje. Hon säger:

– De frågor som är viktigast att reda ut handlar om personlig integritet – vad händer med de data som samlas in via kameror och system i fordonen?

– Och så ansvarsfrågan – vem är ansvarig om det sker en olycka? När kan föraren inte längre anses ansvarig för det bilen gör.

Planen är att en ny lag, för att möjliggöra Volvos testverksamhet, ska kunna träda i kraft under våren 2017.

Volvo planerar att ha sina självkörande bilar ute till försäljning på marknaden om fem år.

Byta till modernare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar