Kia gasar i hybridracet

When Lee Ki-Sang blev chef för Kia/Hyundai-koncernan 2005. Hans konkreta mål var att ta upp kampen med Toyota som då hade ett åtta års långt försprång med sina hybridbilar, som till exempel flaggskeppet Toyota Prius.

Det tog två år bara att få ihop rätt kompetens i ett utvecklingsteam och först 2010 visades den första bensin/elbilshybriden Hyundai Sonata.

Men nu ska det gå snabbare. Bilkoncernen har investerat stora pengar i utveckling av bränslecellsbilar som man – precis som Toyota – blir ett komplement till batteri- och fossilbilar inom några år.

Minst 12 hybridmodeller

Nya utsläppsregler har också tvingat Kia/Hyundai att bygga fler hybridbilar.

Kia/Hyundai dominerar sin hemmamarknad i Korea men When Lee Ki-Sang tycker att han har ett sämre utgångsläge jämfört med sina konkurrenter Volkswagen – som är starka i Europa – och General Motors – som är starka i USA.

Lösningen blir att försöka konkurrera ut Toyota i Asien och USA och därmed bygga fler och fler hybridbilar.

Av de 26 nya bilarna som planeras för de kommande fyra åren är minst 12 hybridmodeller, sex laddhybrider, två elbilar och två bränslecellsbilar. Alla ska sedan finnas både hos Kia och Hyundai.

Kia Optima på väg som laddhybrid

Vi kan räkna med att nya Ioniq visas med alla typer av bränslen och att Tuscon kommer som bränslecellsbil. Modellerna Optima och Soul kommer som laddhybrider och nya crossovern Niro kommer att visas med flera olika bränsletyper. Kia Optima ska lanseras stort i Sverige i sommar med först sedan-modellen och sedan kombin och till sist laddhybriden.

Satsningen på elbilar kommer samtidigt som oljepriset är rekordlågt och handlarna i främst USA skriker efter större och häftigare bilar. I februari svarade större suv:ar och pickuper för 59 procent av försäljningen.

Lyckas When Lee Ki-Sang med omställningen ska Kia/Hyundai kunna konkurrera om platsen som världens näst största biltillverkare.

Köpa eller leasa ny Kia? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar