Ta med hunden på bilsemester

Vi har pratat med experter på området som kan berätta att en hund som den på bilderna väger 7-8 kilogram kan vid en hård inbromsning eller krocksituation, då bilen kanske har en hastighet av 80 km/tim, väga upp till 400 kilo då den kommer farande som en projektil från bagageutrymmet.

Skulle vi sedan räkna på vad en 30-kilos Golden Retriever har för krockvikt så kan det bli uppåt 1 500 kilogram. Det är ganska enkelt att gissa att följderna för hunden och för alla åkande kommer att bli mer än katastrofala.

Någon lag på hur hunden ska förvaras eller vara i en bil finns inte förutom att en hund ska räknas som last och ska säkras som sådan. Men kan man jämföra hunden vid ett kylskåp?

Skulle en olycka inträffa utan att varken hunden eller de åkande skadat sig nämnvärt så är ändå risken stor att såväl människor som hund är chockade efter vad som hänt. När då räddningspersonal kommit till olycksplatsen har det hänt att de blivit attackerade av en chockad eller kanske skadad hund som försöker skydda sin husse eller matte. Sedan är också risken stor för att en förvirrad hund kan bli påkörd av andra förbipasserande bilar.

Lastgaller – tänk på det här

Enklast är skyddsgaller men det ska då vara av metall och inte som ett lastnät. Ett lastgaller skyddar de åkande i bilen men inte hunden som vid en olycka kan kastas mot bilens sidor eller lastgallret och i värsta fall trilla ur bilen och hamna i trafiken. För att lättare få plats med annat bagage så kan man förutom skyddsgallret in mot kupén ha en längsgående lastrumsvägg som delar av lastutrymmet på längden. Sedan finns det också att köpa så kallat lastrumsskydd som skonar bagageutrymmets golv, sidoväggar och baksätesryggar mot blöta, smutsiga hundar.

Burar – tänk på det här

Det finns många olika hundburar på marknaden. Här finns enkelburar som tar upp halva bagageutrymmet eller dubbelburar som tar upp hela utrymmet. Här hittar man också specialbyggda burar anpassade att passa de flesta kombimodeller från Audi till Volvo. Det viktigaste med en hundbur är att den är stabil och klarar påfrestningarna vid en eventuell olycka. En bra hundbur bör också ha en öppningsbar lucka i framdelen av buren då detta har en väsentlig betydelse om man skulle bli påkörd bakifrån och den vanliga burdörren och/eller bakluckan kanske blivit skadad och intryckt.

Det finns olika sorters hundburar byggda i stål, aluminium eller i tyg – de senare så kallade canvasbur. En canvasbur passar den lilla hunden eller en katt och fördelen är att man kan bära djuret i den. Nackdelen är att det kan vara trångt och att djuret inte kan se så bra ut genom nätsidorna. Stål- och aluminiumburar är stabila. Vad man däremot bör undvika är de hopfällbara så kallade ’utställningsburarna’ som inte klarar en eventuell olycka utan istället kan skada hunden.

Finns nackdelar med stål- och aluminiumburar

Nackdelen med stål- och aluminiumburar är att de kan vara skramliga. Det är ofta lika meckigt att få dit buren som ska säkras med spännband eller liknande vilket gör att man ogärna tar ur den då den inte används. Flertalet hundburar går att låsa. När man stannar kan man ha bakluckan öppen om vädret tillåter utan att vovven smiter iväg.

Hur stor ska då en bra hundbur vara? Tidigare hade djurskyddsmyndigheten regler, råd och måtten på en hundbur men då myndigheten upphört gäller inga regler längre. Men man bör se till att hunden både kan stå upp med god marginal till burtaket samt kunna ligga ned med gott om plats. Liksom nya bilar krocktestas (Euro NCAP) görs även detta med hundburar. Krocktesterna utförs hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i enlighet med deras testmetod SPCT Safe Pet Crash Test som är det enda på marknaden förekommande testet för transportburar för hund och andra sällskapsdjur som utförs av ett oberoende testinstitut. Testet omfattar frontalkrock, påkörning bakifrån samt voltning, så kallad roll-over. Variocage klarar samtliga dessa med beröm godkänt.

Säkerhetsbälte – tänk på det här

Säkerhetsbälte för hunden är också ett alternativ. Välj i så fall ett robust och gärna vadderat bälte som sitter bekvämt på hunden utan att skära in i pälsen. Vissa hundar kan bli åksjuka. Detta går att träna bort men det har visat sig att åksjuka hundar mår bättre när de har ett begränsat utrymme att vara på. I hundburen har hunden också ett bra stöd då bilen svänger, bromsar och accelererar. Värmen inne i en bilkupé kan bli olidlig för en hund. Tänk på att under en solig sommardag med 22 grader utomhus kan det vara 85 grader varmt i bilen säger Svenska Kennelklubben. En del burtillverkare har också fläktar att sälja till sina hundburar. Ett bra tillbehör varma sommardagar. Sedan är det kanske också bra att sätta in solgardiner som täcker bakluckans ruta och sidorutorna. Solgardinerna skyddar mot värme och irriterande solljus.

Byta bil? Se vad du kan få för din bil här

Lämna ett svar